Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece ljubičastim svjetlom zasjao Hotel Tuzla

Svjetski dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. novembra 2011. godine kao saradnja nekoliko fondacija širom svijeta.

 • Svake godine, na svjetskom nivou prijevremeno se rodi oko petnaest miliona beba. Ovaj dan predstavlja dan razvoja svijesti o svim izazovima sa kojima se susreće nedonošče, o informisanju o jednostavnim, a djelotvornim rješenjima i o saosjećanju za članove porodice prijevremeno rođene bebe.

  Ovogodišnja tema dana je “Born Too Soon: Providing the right care, at the right time, in the right place.” – “Rođeni prerano: Obezbjeđivanje prave njege, u pravo vrijeme, na pravom mjestu.”.

  Večeras je, tim povodom, ljubičastim svjetlom zasjao i Hotel Tuzla. Članovi Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSA (Lokalni komitet Tuzla) ove godine su, predvođeni Nacionalnom dužnosnicom za javno zdravstvo Azrom Šadić, a u saradnji sa društvom A-Hoteli Tuzla d.o.o. na ovaj način odlučili dati svoj doprinos ovoj globalnoj kampanji.

  Bosna i Hercegovina, na međunarodnim listama, nalazi se na 130. mjestu sa prevalencom prijevremeno rođenih beba od 7,3 do 7,9 posto. Još uvijek nije u potpunosti razjašnjen uzrok velikog broja prijevremenih rođenja.

  Poznato je, međutim, da je medicinska skrb izuzetno bitna. Jednako problematičan je i nedostatak znanja i sredstava koji bi omogućili preživljavanje prijevremeno rođenog djeteta.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje