Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Povećan broj djece oboljele od respiratornih virusa

Preuzmite sliku

Posljednjih sedmica povećan je broj djece oboljele od respiratornih virusa. Posebno su ugrožena djeca dojenačke dobi, kao i ona u predškolskim ustanovama, podaci su Doma zdravlja Tuzla.

Kod djece se javljaju respiratorne tegobe praćene visokom temperaturom i kašljem koji može trajati i nekoliko sedmica.

“Virusne infekcije u pravilu traju i do tri sedmice, pedijatri ulažu dodatni napor u savjetovanju roditelja da budu strpljivi, da simptomatska terapija ponekad može trajati i više sedmica“, kazala je mr.med.sc.dr. Dijana Dugonjić, šefica Dispanzera za predškolsku djecu.

Osim respiratornih virusa česta je i zaraza streptokok bakterijom, koju karakteriše jaka upala grla i nagon na povraćanje.

Osim djecu, virusi u posljednje vrijeme napadaju i odrasle. Trenutno je aktuelan virus gripe, koji će, prema pretpostavci stručnjaka, svoj najviši nivo doseći krajem januara i početkom marta. Zbog toga ljekari savjetuju preventivno jačanje imunološkog sistema.

Roditeljima se savjetuje da djeci jačaju imunitet prirodnim preparatima, pojačaju im fizičku aktivnost i omoguće češći boravak na svježem zraku.

U posljednja tri mjeseca pedijatri u Dispanzeru za liječenje predškolske djece u Domu zdravlja Tuzla, dnevno pregledaju i do 200 malih pacijenata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje