Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Potvrđeno: SDP počinje pregovore sa SDA i PDA u vezi formiranja vlasti u TK

Večeras je u Tuzli održana sjednica proširenog Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP-a TK na kojoj je i defitnitivno donesena odluka da će se krenuti u pregovore sa SDA i PDA o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Ovakvu odluku predsjednik SPD-a TK Enver Bijedić pravda činjenicom da SDP kao pobjednička partija ima odgovornost prema glasačima da bude u vlasti jer prema njegovim riječima samo tako se mogu očekivati promjene za koje se zalažu.

Dakle nakon “raspada” Građanskog bloka SDP će sa novim potencionalnim koalicionim partnerima SDA i PDA u pregovore ući kao BH blok.

Podsjetimo do tzv “raspada” Građanskog bloka koji su sačinjavali SDP, DF, Naša stranka i SBB, Stranka za BiH je došlo nakon što iz SBB-a, a kako kažu po insturkcijama iz centrale u Sarajevu nisu podržali kandidata Mahira Mešalića iz DF-a za bošnjačkog člana rukovodstva Skupštine TK.

Kada su u pitanju DF i Naša stranka tokom ranijih pregovora predstavnici ovih političkih partija bili su kategorični da neće u vlast u kojoj će biti SDA i PDA.

Međutim, za skupštinsku većinu potrebno je najmanje 18 poslanika od 35 koliko ih je ukupno dobilo mandate.

Ukoliko SDP sa 10 uđe u pregovore sa Strankom demokratske akcije koja ima 9 poslanika onda bi praktično imali skupštinsku većinu bez ijedne druge političke partije.

Ukoliko SDP krene u pregovore sa PDA za minimalnih 18 glasova u Skupštini bit će im potreban još najmanje jedan partner, a to mogu biti SBB, Naša stranka, DF ili Stranka za BiH.

Dok postoji i treća opcija da SDP dogovori vlast i sa PDA i SDA i da tako sa ukupno 26 poslanika imaju jaku i stabilnu većinu u Skupštini TK.

U ponedjeljak bi zaključci sa večerašnje sjednice trebali biti potvrđeni od strane KO SDP-a nakon čega će zvanično biti upućeni pozivi prema SDA i PDA za pregovore u vezi formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,