Petak, 30. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Potresna priča o braći iz Tuzle: Borili se za BiH, a danas se bore s bolešću prepušteni sami sebi

U Centralnom dnevniku Face TV-a emitovan je prilog o Muhamedu Abdagiću – Mufidu i njegovom bratu koji je teško psihički bolestan.

Braća Abdagić žive u centru Tuzle, Muhamed inače demobilisani borac Armije R BiH godinama je za život zarađivao kao ulični slikar. Bio je kaže primoran da napusti posao kako bi mogao da brine o svom bratu koji je također bio borac Armije R BiH.

‘Radio sam do kada sam mogao raditi. Međutim, nakon što sam i ja obolio prije mjesec dana nisam više u stnaju. Bio sam borac Armije R BiH sa dioptrije od minus osam, minus devet’ – kaže Muhamed i dodaje da uvijek ima dobrih ljudi koji hoće da pomognu.

Na pitanje novinara ima li pomoći od državnih institucija u Bosni i Hercegovini, Muhamed je kazao:

‘Država je onakva kakva je i ne treba je komentarisati. Da mi pomaže, ne pomaže. Ona me je uništila’ – priča Muhamed.

Muhamed kaže kako je njegov brat bio prisilno mobilisan zbog čega ima i posttraumatski sindrom što ga je psihički uništilo. Ovaj ulični slikar kaže kako mu je od svega najpotrebnije da ozdravi kako bi nastavio da radi.

‘Sad trenutno mi treba neki dinar da mogu platiti nekoga da mi ode nešto kupiti jer ja ne mogu da hodam, to je problem. Dobro bi mi došao jedan lap-top za brata, a meni neki mobitel jer već ne vidim na ovaj što imam’ – kaže Muhamed koji naglašava kako je njegov brat bio izvrstan gitarista.

‘Teško je s njim komunicirati, možda bi volio da ima neku gitaru sada. Također, dobro bi nam došlo i to da nam se malo uredi ovo gdje živimo sve je prilično zapušteno. Ja niti imam zdravlja niti imam novca za to. Već 20 godina jako jeftino prodajem svoje slike na ulici. Život me naučio da budem skroman. Borim se koliko mogu za brata, jer nije on kriv zbog stanja u kojem se nalazi, on je vrsta žrtve’ – kaže Mufid. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,