Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Potpisan kolektivni ugovor u oblasti zdravstva TK, doktori medicine i stomatologije i dalje stupaju u generalni štrajk (FOTO)

Preuzmite sliku

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK danas su potpisali kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području ovog kantona.

Iz Vlade TK navode da je potpisani ugovor rezultat kompromisa i u velikoj mjeri odgovara na zahtjeve kako Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu, tako i na zahtjeve Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Umanjen je, naveli su iz Vlade TK, broj sati tokom radne sedmice sa 40 na 37,5 sati, a povećana je osnovna satnica sa 2,31 na 2,41 KM. Istovremeno su povećani i koeficijenti za obračun plaće, što je svojedobno usaglašeno sa predstavnicima oba sindikata u oblasti zdravstva.

˝Ovo je trenutni maksimum mogućeg povećanja materijalnih primanja kojeg trenutno može podnijeti fond Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a kao rezultat čega će se na godišnjem nivou za plaće uposlenika u zdravstvu morati izdvojiti oko 9,4 miliona KM više nego što je to bio slučaj do sada˝, smatra Mirsad Hodžić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Premijer TK Jakub Suljkanović izjavio je da je Vlada TK pokušala usaglasiti kolektivne ugovore sa oba sindikata.

˝Usaglašavajući tekst Kolektivnog ugovora nastojali smo zadržati objektivnost i nismo davali nikakva obećanja niti garancije, što ne znači da nećemo, ukoliko nam to objektivno stanje i finansijske prilike budu omogućavale, početkom naredne godine razgovarati i o eventualno dodatnom povećanju obima materijalnih prava, kako ljekara, tako i svih drugih uposlenika u zdravstvu˝, naveo je Bahrudin Hadžiefendić, ministar  zdravstva u Vladi TK.

U razgovoru za Tuzlanski.ba predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK potvrdili su da i dalje ostaju pri odluci o stupanju u generalni štrajk 4. juna ove godine. Oni ističu da spomenuti dokument nije u vezi s njihovim zahtjevima koje su uputili Vladi TK.

Inače, 4. juna, kada u javnim zdravstvenim ustanovama u TK počne najavljeni generalni štrajk, štrajk solidarnosti održat će i ljekari u ostalim kantonima u Federaciji BiH. (A.K. | Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje