Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Postoji li i dalje razlog za brigu? O ideji skladištenja plina u Tuzli razgovaralo se i kod Putina

Preuzmite sliku

Gradsko vijeće Tuzla je 25 februara 2016. godine jednoglasno usvojilo Rezoluciju o odbijanju skladištenja zaliha plina u bušotine u rudniku soli.

Aktueliziranje skladištenja plina u BiH je jedno od bitnih pitanja jer standardi Evropske unije nalažu da država mora imati skladište zaliha plina za četiri mjeseca. Takvo skladište u BiH još uvijek ne postoji.

Dokaz da je ideja o skladištenju plina bila aktuelna i prije 2016. godine, odnosno da je počela još 2006.godine je izjava Velimira Ilića, bivšeg podresjednika Vlade republike Srbije koji je u emisiji “Ćirilica” na Happy TV početkom juna ove godine iznio informacije koje su otkrile gdje i kada se Tuzla spominjala kao potencijalni grad u koji bi trebalo biti smješteno najveće skladište plina u Evropi:

“Prvi put pričam ovo, možda i ekskluzivno. Putin nam se obraća, čestita nam što Rusija postaje glavni partner energetike u Srbiji, ističe da će se potrudit da centralni gasovod prođe kroz Rusiju što bi bila dobit od tranzita peko 200 miliona eura. Nakon toga Putin je pitao Borisa Tadića šta je najpotrebnije da Rusija uradi za Rusiju…”, Tadić mu je rekao:

“Nama bi bilo najpotrebnije da izgradite najveće skladište gasa u Evropi, u napuštenim rudnicima soli kod Tuzle.” istakao je tada Predsjednik Srbije a njegovu izjavu citirao je Ilić.

Kako je ranije isticano u javnosti, prvi korak realizacije ove ideje trebao je biti realiziran kroz prodaju Rudnika soli kao državnog vlasništva stranim investitorima, kako saznajemo od ove ideje se nikada nije odustalo, i upravo bi takav epilog u najvećoj mjeri odgovarao Okvirnoj energetskoj strategiji u BiH do 2035. godine.

Prilikom donošenja rezolucije o odbijanju skladištenja zaliha plina u bušotine u rudniku soli, gradonačelnik Tuzle je naveo:

“Nama je jasno da eksperti kažu da je u napuštenim komorama najpovoljnije uskladištiti plin i radioaktivni otpad. Ali mi to ne želimo ovdje i ne želimo ispod naših kuća. Tuzli je zlo od ekološke ugroženosti i industrijskih katastrofa i tako nešto doživljavamo kao bombu ispod Tuzle.” , prije četiri godine istakao je gradonačenik Tuzle Jasmin Imamović.

Na pitanje šta misli o aktueliziranju prodaje Rudnika soli stranim investitorima Gradonačelnik Tuzle je kratko prokomentarisao:

“Građani Tuzle, većina u Gradskom vijeću i ja to nikada nećemo dopustiti”.

Sličnog mišljenja su i stanovnici koji žive u neposrednoj blizini Rudnika soli:

Sa skladištenjem plina se stanovnici ovog dijela na kojem se nalazi oko 80 kuća se ne slažu iz prostog razloga jer je ovaj dio izložen učestalim klizištima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje