Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Posljednji ispraćaj Muhameda ef. Lugavića: “Uvijek spreman da pomogne, pruži savjet i rastereti insanu dušu”

Preuzmite sliku

Penzionisani tuzlanski imam, dugogodišnji glavni imam i profesor šerijetskog prava i arapskog jezika Muhamed ef. Lugavić, preminuo je jučer u Tuzli.

Efendija Lugavić je bio u penziji nekoliko godina, kako navode prijatelji, efendija je rjeđe dolazio u čaršijsku džamiju, ali je jučer došao i klanjao kako će se ispostaviti posljednji namaz.

 • Veliki broj Tuzlaka danas se okupio ispred Čaršijske džamije kako bi klanjali ikindiju-namaz i na ahiret ispratili uvaženog efendiju koji je u gradu soli ostavio neizbrisiv trag.

 • “Otišao je još jedan divan insan, uvijek spreman da pomogne, da pruži savjet i da insanu da lijep odgovor koji rastereti dušu kod čovjeka…. da mu dragi Allah podari svijetao i prostran kabur, a ako Bog da i lijepi Dženet…”

 • “Njegove hutbe su bile posebne, mogao sam ih slušati satima, izuzetno pametan čovjek, divan insan koji će ostati upamćen” neki su od komentara okuupljenih ispred Čaršijske džamije.

  Dženaza-namaz Muhamed ef. Lugaviću obavljen je poslije ikindija-namaza, a ukop je obavljen na mezarju Bukovčić.

 • Muhamed ef. Lugavić je rođen 1946. godine u Lugavijama (Banovići), a 1965. godine je završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu u Bagdadu diplomirao je šerijatsko pravo i arapski jezik. Obavljao je funkciju glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli dugi niz godina, a bio je i imam Čaršijske džamije i Gazi Turali-begove (Poljske) džamije u Tuzli. Autor je dvije knjige, “Dženaza, običaji i propisi” i “Zbirka hutbi”.

 • Živio je u Tuzli gdje je u uživao veliki ugled i poštovanje širokog kruga ljudi i članova društvene zajednice, a bio je poznat po zalaganju i promociji međureligijskog dijaloga. (Tuzlanski.ba)

  Vezano | Tuzla: U 75. godini života na Ahiret preselio Muhamed ef. Lugavić 

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje