Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poseban ugođaj za publiku: ‘Ljetna promenada 4’ pod vedrim nebom u Tuzli

Preuzmite sliku

Koncert klasične muzike ‘Ljetna promenada’, koji je jedan od tradicionalnih sadržaja manifestacije ‘Ljeto u Tuzli’, održan je sinoć u dvorištu Ateljea ‘Ismet Mujezinović’. Pokrovitelj koncerta bio je Grad Tuzla, uz podršku Centra za kulturu Tuzla.

Četvrtu godinu za redom publici u Tuzli predstavile su se mlade umjetnice Katarina Pavljašević i Ena Ovčina, te kao gosti, učenici II razreda Osnovne muzičke škole Tuzla, Lana Sakan, Mak Hadžiefendić i Nikola Pavljašević.

  • Ena Ovčina je profesorica klavira u tuzlanskoj Osnovnoj muzičkoj školi, a Katarina Pavljašević, odnedavno, studet I godine odsjeka za violinu Akademije umetnosti u Novom Sadu.

    Umjetnice su se predstavile solističkim i kamernim kompozicijama, a na programu su bila djela Mendelsona, Baha, Hendla, Satija, Čajkovskog, Betovena i drugih.

  • Nakon izvedenog programa akteri nisu krili oduševljenje zbog ponovnog susreta sa publikom, nakon višemjesečne pauze, ali i zbog činjenice da su uspjeli prilagoditi se novonastaloj situaciji i uz posebne mjere ipak omogućiti ljubiteljima klasične muzike ugođaj na otvorenom.

  • ‘Koncert koji smo izveli večeras spreman je u posebnim okolnostima k. Katarina i ja sarađujemo dugi niz godina i često nastupamo, ali nam nastup tokom ljetnih odmora u Tuzli, uvijek izazove posebne emocije. Posebno ove godine, tokom koje smo se svi našli u drugačijim umjetničkim okolnostima, uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Umjetnici su željni susreta s publikom, stoga se neizmjerno radujemo ovom koncertu, naravno pod posebnim epidemiološkim mjerama zaštite’ – istakla je Ena Ovčina, profesorica klavira u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli.

  • Udruženje za edukaciju, kreativno stvaralaštvo i promociju ‘Star Art’ svoje je aktivnosti prvenstveno usmjerilo ka promociji mladih tuzlanskih i bosanskohercegovačkih umjetnika i u tu svrhu organizuje niz manifestacija, koje su prepoznate i kvalitetno ocijenjene od publike, ali i cjelokupne kulturne javnosti.

    Koncert je usljed aktuelne epidemiološke situacije, po prvi put održan na otvorenom uz održavanje fizičke distance i uz mjere lične zaštite, ali to nije spriječilo prisutnu publiku da istinski uživa u klasici pod vedrim nebom i umjetnike nagradi dugotrajnim aplauzom i višestrukim vraćanjem na bis.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje