Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poruka Tuzlanki za 8. Mart: „Šutnja nas ne štiti”

Preuzmite sliku

Osmomartovski marš pod parolm ‘Šutnja nas ne štiti’ krenuo je simbolično 5 do 12 sa Trga Slobode, a završio se na platou kod kipova ‘Ismeta i Meše’, gdje su učesnice istog pročitale proglas

Cilj marša koji je okupio Tuzlanke iz nekoliko tuzlanskih udruženja bio je da ukažu na brojne probleme sa kojima se žene u našem okruženju susreću, a između ostalog i problem nasilja nad ženama.

Jedna od učesnica marša bila je Selma Mustačević ispred Udruženja ‘Amica Educa Tuzla’.

“Mi smo ovdje iz jednog razloga, a to je da prepoznamo sve naše pretkinje koje su postigle sve ove društvene, političke i ekonomske napretke koje mi danas uživamo, ali isto tako da prepoznamo da je nasilje nad ženama u porastu, da je femicid u porastu i da još uvijek ima jako puno stvari na kojima treba raditi”, istakla je Mustačević.

Jedna od učesnica marša bila je i Merisa Okanović, predsjednica ‘Omladinskog pokreta Revolt Tuzla’.

“Danas smo ovdje da obilježimo osmi mart, odnosno da ukažemo na potrebu da se osmi mart više ne komercijalizuje, da kapitalističke elite ne iskorištavaju osmi mart u svoju kampanju, odnosno da osmi mart za nas predstavlja solidarnost, jednu društveno političku borbu”, poručila je Okanović.

Danas je iz Tuzle poslana poruka ženama da „šutnja nikoga ne štiti, te da dignu svoj glas i bore se za svoja prava“. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,