Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poruka sjećanja na Genocid u Srebrenici poslana sa Trga slobode u Tuzli

Preuzmite sliku

Na Trgu slobode u petak 10. jula 2020. godine povodom Dana sjećanja na Genocid u Srebrenici Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličio je centralni program manifestacije „11. juli u Tuzli“.

Prigodan program izveli su glumci Narodnog pozorišta Tuzla, članovi hora “Gazi Turali-beg”i članice hora Mreže mladih i Asocijacije žena Medžlisa Tuzla. Pažljivo biranim tekstovima, kasidama i riječima iz Tuzle je poslana poruka sjećanja na sve one koji su mučki ubijeni u Genocidu koji je počinjen nad bošnjačkim narodom.

Zajedničku poruku sjećanja na Genocid svojim prisustvom poslali su glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, pomoćnica gradonačelnika mr. Asja Redžić, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, direktor biblioteke “Behram-beg” mr. Admir Muratović, predsjednik Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” Edin Haračić Klej, predstavnici institucija, udruženja i veliki broj građana Tuzle.

Govoreći o manifestaciji “11. juli u Tuzli” glavni imam Huskanović istakao je značaj kulture sjećanja i organiziranja aktivnosti koje baštine njegovanje iste. O Genocidu se treba govoriti jer bit ćemo svi odgovorni i pred Bogom i pred našom djecom, ukoliko ne budemo govorili o iskušenjima i Genocidu koji je počinjen nad bošnjačkim narodom, dodao je hafiz Huskanović.

Hafiz Huskanović se posebno zahvalio Muftijstvu tuzlanskom i Gradu Tuzla, kao i svima koji su doprinijeli da i u ovim prilagođenim okolnostima Tuzla obilježi Dan sjećanja na Genocid u Srebrenici.

Program povodom Dana sjećanja na Genocid organizira se već drugu godinu u saradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla, Institutom za društvena i religijska istraživanja, Koordinacijom boračkih organizacija Grada Tuzla, BZK „Preporod“ Tuzla, JU Specijalnom bibliotekom „Behram-beg“ i Aktivom vjeroučitelja Tuzla.

Program „11. juli u Tuzli“ koji za cilj ima njegovanje kulture sjećanja o Genocidu nad Bošnjacima realizuje se uz podršku Muftijstva tuzlanskog i Grada Tuzla.

Posljednja aktivnost ovogodišnjeg programa je promocija zbirke radova „Djeca Srebrenice“ koja će biti predstavljena u biblioteci „Behram-beg“ u ponedjeljak 13. jula 2020. godine u 19:00 sati.

Zbog situacije uzrokovane novim virusom sve aktivnosti u okviru ovogodišnjeg programa se održavaju na otvorenom i u skladu sa preporukama vezanim za COVID-19.

U okviru pomenutog programa imami Medžlisa Tuzla i Aktiv vjeroučitelja organizirali su prikupljanje knjiga za biblioteku u Memorijalnom centru Potočari. Knjige će biblioteci biti poklonjene tokom mjeseca jula ove godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje