Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poruka fra Željka Nikolića: Božić poput cjepiva u čovjeka polaže antitijela koja kreiraju smisao života

Preuzmite sliku

Gvardijana Franjevačkoga samostana u Tuzli fra Željko Nikolić uputio je poruku povodom Božića u kojoj je podsjetio na neke bitne poruke koje blagdanski dani nose sa sobom.

Današnji svijet, ističe fra Željko Nikolić, usljed globalne pandemije koronavirusa, postao je tjeskobno mjesto straha, distanciranja, isključivanja drugoga, svijet zidova i nepovjerenja. Globalna pandemija, najava ratova, borba za moć i utjecaj, ističe on, rezultiraju i globalnom psihozom straha, mržnje, isključivanjem stranaca i ljudi drukčijih uvjerenja i religija, javlja Anadolu Agency (AA).

“U našemu lokalnom bosansko-hercegovačkome iskustvu ta svjetska potreba zatvaranja i zarobljavanja u male izolirane identitete još je više pojačana uskogrudnim i isključivim politikama ‘nacionalnih interesa i nacionalnih prava’, potpomognutim često političkim religijama i politiziranim konfesijama. Rezultat je podjednak kao i na globalnoj razini: ističu se, nauštrb iskrenih međuetničkih i međuvjerskih odnosa, izolirani i zatvoreni identiteti naroda, nacije, entiteta, ukratko ideje zemlje i krvi. Pandemijske ‘politike’ samo su pojačale te trendove, s naglaskom da se tijekom zadnjih dviju pandemijskih godina kod nas izgubio čak i onaj stoljećima njegovani refleks komšijske solidarnosti i odgovornosti za drugoga“, istakao je fra Željko Nikolić, gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli.

Nikolić je naveo kako se svijet i Bosna i Hercegovina konstantno guši u vlastitom nedefiniranom ustavnome i gospodarskom ustrojstvu.

“Kao da su zaboravili da svijet i međuljudski odnosi počivaju na načelima pravednosti, solidarnosti, odgovornosti i ljubavi čovjeka za čovjeka. U svim ovim pandemijom i globalnom politikom narušenim unutarsvjetskim procesima stradava upravo taj čovjek pojedinac, po kršćanskoj vjeri i antropologiji Božje stvorenje sa dostojanstvom i svojim pravima, koja su iznad svakoga uskogrudnoga političkoga ili ekonomskoga interesa“, rekao je Nikolić.

Božić, navodi fra Nikolić, poput cjepiva u čovjeka polaže antitijela koja kreiraju smisao života u svijetu kojim luta, on razbija nametnute strahove čovjeka od čovjeka i pronalazi nove putove obnove povjerenja među ljudima.

“Poruku koja razbija strahove, isključivost i nepovjerenje u našemu svijetu želimo podijeliti sa svima, sa zdravima i bolesnima, s bogatima i siromašnima, s onima koji imaju političku ili religijsku odgovornost u javnome prostoru, s onima koji grade ovdašnje nepravedne ekonomske strukture, sa svakim čovjekom dobre volje u našemu voljenom gradu, u našoj domovini Bosni i Hercegovini i diljem svijeta. Franjevci koji u svome naviještanju i djelovanju u Bosni već stoljećima upravo naglašavaju ovu božićnu, otvorenu, minornu, malu i ‘siromašku’ teologiju Boga, čovjekova suputnika i supatnika, žele da ova poruka oživi u konkretnosti naših ljudskih susretanja, u pravednijoj i odgovornijoj politici, u solidarnoj ekonomiji i ljudskijem pravu te u boljem životu sve naše braće i sestara u ovoj lijepoj zemlji“, zaključio je Nikolić, koji je svim kršćanima ovom porukom nade zaželio čestit Božić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje