Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Polusatni štrajk tuzlanskih doktora: Ne borimo se za naše plaće, već za dostojanstvo struke i pacijenata (FOTO)

Preuzmite sliku

Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije jutros je počeo u svim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu, osim u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) i Domu zdravlja u Tuzli. Tamo su ljekari održali polusatno protestno okupljanje tokom dnevne pauze i ukazali na nepovoljan položaj ljekara u ovom kantonu, koji sve više odlaze u inostranstvo i druge centre u BiH.

Predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK za UKC u Tuzli prof. dr. Elvira Konjić kaže da se doktori i stomatolozi ne bore za svoje plaće, već za dostojanstvo struke i pacijenata.

“Da je cilj samo plaća, danas ne bi bili ovdje i organizovali štrajk. Nama je ovo borba za dostojanstvo struke, ali u prvom redu ovo je borba za pacijenta i održavanje funkcionalnog javnog zdravstvenog sektora”, poručila je Konjić.

Članovi ovog sindikata traže priznavanje reprezentativnosti od Vlade TK i potpisivanje kolektivnog ugovora.

 • Podsjećamo, Vlada TK i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK prošle sedmice potpisali su kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva.

  U ovom ugovoru u određenoj mjeri ispunjeni su i zahtjevi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, s obzirom da dobijaju povećanje plaća koje će biti obračunavane po koeficijentu 0,6. To opet nije u onom obimu koji su oni tražili, a riječ je o iznosu od 1,2.

  Predsjednica sindikata doc.dr. Nermina Kravić ističe da je Vlada TK jednostrano prekinula pregovore o sklapanju kolektivnog ugovora s ovim sindikatom te naglašava da sada oni jedini u FBiH nemaju potpisan kolektivni ugovor.

  “Nije nam se dala prilika da na takav načlin ostvarimo svoje interese i da budemo jedan od partnera u daljem razvoju zdravstvene struke u TK. Položaj zdravstvene struke u TK je veoma kompleksan, a preko hiljadu ljekara ima pravo biti partner u formiranju i kreiranju zdravstvene politike u TK”, rekla je Kravić.

 • S obzirom da im je na osnovu sudske odluke onemogućeno stupanje u generalni štrajk, ljekari UKC-a i Doma zdravvlja u Tuzli i u narednim danima će organizirati polusatna okupljanja u vrijeme pauze.

  Ali ovo nije jedini potez. Naime, doktori i stomatolozi najavljuju i mirnu protestnu šetnju u Tuzli, a na kojoj će im se pridružiti i kolege iz ostalih kantona u FBiH. Tačan datum šetnje bit će poznat naknadno. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje