Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poliklinika Azabagić iz Tuzle kupila Toshibin 128 – slojni CT, aparat koji manje zrači

Preuzmite sliku

Poliklinika Azabagić osnovana je neposredno nakon rata – 1996. godine, prvobitno kao privatna ambulantno-poliklinička služba (registracija po zakonima Republike Bosne i Hercegovine), a kasnije preregistrirana u Zdravstvenu ustanovu Polikliniku Azabagić (zakon Federacije Bosne i Hercegovine).

To je, naglašava direktor te poliklinike dr. Amir Azabagić u razgovoru za Fenu, čini prvom privatnom zdravstvenom ustanovom u Bosni i Hercegovini.

– Osnivač je bio nedavno preminuli prim. dr. Alija Azabagić, specijalista oralne i subspecijalista maksilofacijalne hirurgije, koji je nakon dugogodišnjeg angažmana u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla rad odlučio nastaviti u privatnom sektoru, što je u tom trenutku bio pionirski poduhvat – kaže dr. Amir Abazagić.

Direktor Azabagić podsjeća da je Poliklinika i prva ustanova tog tipa koja je imala ugovor s javnom ustanovom, u ovom slučaju UKC-om Tuzla, što predstavlja prvi oblik javno-privatnog partnerstva.

 • – U toku dugogodišnjeg rada, ustanova je uvijek bila mjesto gdje su pacijenti dobivali kvalitetnu uslugu – kaže on.

  Prvobitno se, naglašava dr. Azabagić, ta poliklinika bavila stomatološkim, oralno hirurškim, maksilofacijalnim i otorinolaringološkim uslugama da bi nakon analize tržišta 2008. godine ušla u višemilionski projekt ulaganja u zdravstveni sektor Tuzlanskog kantona, formirajući medicinsko-dijagnostički centar (Mdc), kupujući magnetnu rezonancu od 1,5 Tesla, CT -16 slojni, Rtg s digitalizacijom, denzitometar i color dopler ultrazvuk.

  Ističe da je, sva ta oprema, smještena u dobro pripremljen objekt, urađen po svim standardima za takvu vrstu opreme. To ga čini prvim takvog tipa u privatnom zdravstvu TK-a.

  – Projekt Mdc-a nastao je kao posljedica deficita spomenutih aparata i duge liste čekanja za dijagnostičke pretrage, te predstavlja krunu našeg dugogodišnjeg prisustva i rada u zdravstvu – naglasio je direktor dr. Amir Azabagić.

  Kako je kazao, nakon 23 godine od osnivanja i 11 godina od pokretanja Mdc-a, Poliklinika je ušla u projekt obnove opreme kupovinom suvremenog CT aparata.

  – Poliklinika je kupila i instalirala suvremeni Toshibin 128 slojni CT aparat, koji (prema katalogu proizvođača) pacijenta zrači 50 posto manje. Zadovoljstvo nam je da naši pacijenti imaju kvalitetnu uslugu, kakvu imaju pacijenti u evropskim državama – naglasio je.

  A da bi pacijent dobio kvalitetan nalaz u toj ustanovi brinu se radiološki inženjer i specijalista radiologije s dugogodišnjim iskustvom.

  – Kao direktor ustanove moram reći da je, osim opreme, potrebno imati i tim koji će snimiti, obraditi i očitati nalaz da bi bio na svjetskom nivou. Moram pohvaliti naš tim koji čine dr. Sead Dizdarević, viši radiološki tehničar Rukib Mulalić i radiološki inženjer Adis Hidanović, koji su predanim radom u struci omogućili da naša ustanova bude prepoznatljiva po kvalitetnoj radiološkoj usluzi, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire. Naša je ustanova prepoznatljiva i po stručnosti dr. Enesa Hrustića, specijaliste iz oblasti uha, grla,nosa. Naravno, ni stomatologija nije zanemarena i predstavlja važan segment ustanove – naglašava.

  Direktor Azabagić podcrtava da je temelje Poliklinike postavio njegov rahmetli otac prim. dr. Alija Azabagić, koji je smatrao da je medicinska indikacija uvijek ispred svake druge, da je kvaliteta usluge na prvom mjestu, a da ljekar mora biti u službi naroda.

  – Na istim principima nastavljamo rad naše ustanove – zaključio je direktor Poliklinike Azabagić dr. Amir Azabagić. (Sanda Hrkić | Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje