Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Počinje prvi Tuzla film festival

tff press
Preuzmite sliku

Tokom 5 dana projekcija preko 130 filmova

\"tffOd 22. do 26. avgusta, Tuzla će biti domaćin prvog Tuzla film festivala, koji će biti svojevrsna retrospektiva južnoslovenskog filma. Tim povodom, danas je održana i konferencija za novinare na kojoj su iznesene pojedinosti vezane za održavanje festivala. Biće prikazano ukupno 130 filmskih ostvarenja u četiri kategorije, i to dugometražni, kratki igrani, dokumentarni i animirani film. Projekcija dugometražnih filmova biće upriličena u Bosanskom Kulturnom Centru, kratki i animirani filmovi biće prikazivani u Narodnom pozorištu Tuzla, dok će kino Kaleidoskop biti domaćin projekcije dokumentarnih filmova.

Za pobjednike u svakoj od kategorija su obezbjeđene i novčane nagrade u rasponu do 1.000 do 5.000 KM. O značaju jedne ovakve manifestacije za grad Tuzlu, načelnik Jasmin Imamović kaže:

\”Veoma je važno da Tuzla dobije kvalitetan filmski festival. Mi već imamo priznate festivale u drugim oblastima umjetnosti; tu su književni susreti, Međunarodni festival portreta, muzički festival Kaleidoskop, a sada imamo i filmski festival. To je dobro, jer Tuzla ima ozbiljne namjere da na najviši nivo podigne stepen kulturnog turizma, pa je i sam termin održavanja festivala idealan\”.

Svoj dolazak na Tuzla film festival već su najavila brojna imena iz svijeta filmske industrije, a Ljubiša Samardžić, Ademir Kenović, Mirjana Karanović i Emir Hadžihafizbegović samo su neka od njih.

Nesebičnu podršku ovom projektu dala je i Općina Tuzla, koja je pokrovitelj prvog Tuzla film festivala.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: