Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Počinje kontrola javnih izvorišta u općini Tuzla

Izvor-Voda
Preuzmite sliku

Služba Higijensko-epidemiološke zdravstvene zaštite JZU Dom zdravlja Tuzla u okviru obilježavanja 22. marta Svjetskog dana voda od 12. marta pokrenula je akciju kontrole javnih izvora u općini Tuzla, sa primarnim ciljem bakteriološkog pregleda. Akcija je pokrenuta kako bi se ukazalo na potrebu kontinuirane kontrole izvorske vode.

\"Izvor-Voda\"„Značaj higijenski ispravne vode za piće\” tema je o kojoj se danas govorilo stanovnicima naselja Lipnica budući da veliki dio građana tog mjesta koristi vodu sa javnih ili privatnih izvorišta odnosno bunara. Ovo je samo dio aktivnosti koje se poduzimaju pred obilježavanje 22. marta – Svjetskog dana voda.

„Higijenski neispravna voda za piće može uveliko doprinjeti razvoju različitih bolesti, kako hroničnih oboljenja tako i određenih akutnih zaraznih oboljenja a naravno da su moguće i različite epidemije zaraznih bolesti nakon korištenja takve vode\”, kaže dr. Amerlina Mehičić – specijalista epidemiolog JZU „Dom zdravlja\” Tuzla.

Voda će se analizirati sa oko 20 različitih izvora koji su među najvažnijim za područje općine Tuzla.

„Izvršićemo bakteriološko ispitivanje i sam izgled tih vodotoka odnosno tih izvorišta koje koristi naše stanovništvo. Ove godine smo se odlučili da uzmemo najviše izvorišta tamo gdje nema gradskog vodovoda kao što je slučaj u Gornjoj Lipnici i sl.\”, kaže Rašid Milkunić – dipl. sanitarni inžinjer u Službi higijensko-epidemiološke zaštite.

Akcenat će biti stavljen i na izvorišta gdje je pojačana konzumacija vode kao što je slučaj kod škole u Gornjoj Lipnici i škole u Breškama. Konačan cilj je, ističe Milkunić, da se privoli lokalna zajednica na kontinuiranu kontrolu izvoske vode i kada je u pitanju bakteriološka i hemijska analiza. Sve analize radiće se u Domu zdravlja Tuzla a javnost i nadležne inspekcije biće upoznate sa rezultatima akcije.

Izvor: RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: