Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako izgleda podvodni svijet jezera Kop u Šićkom Brodu

Preuzmite sliku

Eko-ronilačka grupa invalida Lukavac proteklih dana boravila je na jezeru Kop u Šićkom Brodu gdje su vršili pripreme za predstojeće takmičenje snimanja fotografije podvodnog svijeta koje će biti održano u Srbiji.

Predsjednik UO Udruženja ‘Eko-ronilačka grupe invalida’ iz Lukavaca Bilal Šarić za Tuzlanski.ba je kazao kako će po treći put ove godine uzeti učešće na takmičenju “Bela Crkva 2020“ što je zapravo prvenstvo Republike Srbije i otvoreno prvenstvo Vojvodine u podvodnoj fotografiji.

‘Prethodne dvije godine smo zaista ostvarili zavidne rezultate. Naša ronilačka ekipa jedini je predstavnik iz Bosne i Hercegovine, a konkurencija bude zaista mnogo jaka. Takmičenje će biti održano od 11 do 13 septembra i vjerujemo da možemo i ove godine ostvariti dobar rezultat. Proteklih dana smo trenirali i vježbali na jezeru Kop u Šićkom Brodu kako bi što spreminiji otišli u Srbiji na takmičenje’ – kazao je Šarić.

Šarić kaže kako jezero Kop u Šićkom Brodu jedno na najčišćih jezera na ovim prostorima.

‘To je definitivno tako. Jer kada ste 30 metara ispod voda kolika je prosječna dubina tog jezera, a ispred sebe imate jasnu vidljivost od oko 7 metara sve vam je jasno. Poređenja radi na Modračkom jezeru ta vidljivost je nekih 10 do 20 cm. Podvnodni je svijet jezera Kop u Šićkom Brodu je zaista divan i bio bi još lijepši da čuvamo prirodu i ne bacamo smeće u naše vode’ – zaključio je naš sagovornik.

Bilal Šarić u razgovoru za Tuzlanski.ba je kazao da jezero Kop u Šićkom Brodu definitivno prema njegovom mišljenju ima veliki potencijal za razvoj turizma.

‘Nažalost nemamo nešto dobar odnos prema prirodi. Tek kada zaronimo ispod vode vidimo neke koje nije moguće vidjeti sa kopna. Trebamo čuvati naše rijeke i jezera kako bi i buduće generacije mogle da koriste i uživaju u tim resursima’. Jezero Kop u Šićkom Brodu prilično je očišćeno od otpada i smeća i definitvno je atrakacija za ronioce’  – poručio je Bilal Šarić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje