Nedjelja, 23. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pogled sa Kicelja: Grad soli utonuo u gusti oblak smoga (FOTO)

Situacija sa zagađenim zrakom koja se ponavlja u hladnijem dijelu godine, posebno u Sarajevu, Zenici i Tuzli, aktualna je i ove godine. Naime, proteklih dana javnost je upozoravana na porast zagađenja zbog kojeg je preporučeno smanjeno kretanje, posebno djece i hroničnih bolesnika. 

Da zagađenje zraka nije tako bezazleno, govore i podaci da od ukupnog broja smrtnih slučajeva u svijetu, zagađenje zraka uzrokovalo je 6,5 miliona takvih slučajeva, odnosno 11,6%. Zagađenje zraka u kućanstvu uzrok je polovine smrti od upale pluća kod djece mlađe od pet godina.

  • Prema posljednjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, BiH se 223,6 umrlih na 100.000 stanovnika nalazi na trećem mjestu u svijetu po smrtnosti od zagađenja. Tuzla je drugi najzagađeniji grad u Evropi, a Sarajevo treći najzagađeniji glavni grad evropskog kontinenta.

  • U prošlosti, smog je prvenstveno nastajao intenzivnim sagorijevanjem ugljena pri čemu bi došlo do proizvodnje smrtonosnog koktela sastavljenog od ugljika, sumpora i dušika. Smog koji se nadvio nad Londonom 1952. ubio je preko 4000 ljudi.

    Danas, kuće i fabrike više nisu glavni zagađivači zraka. Njihovu ulogu preuzeo je saobraćaj. U pojedinim velikim gradovima pokušava se kontrolisati nivo smoga ograničavanjem upotrebe automobila.

    Fotografije Tuzle koja je utonula u gusti oblak smoga, zabilježio je fotograf portala Tuzlanski.ba, Vedran Živković.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,