Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Počeo upis u srednje škole na području TK

gim-ismet-m
Preuzmite sliku

Danas je u svim srednjim školama na području TK počeo prvi upisni rok u prve razrede.

\"gim-ismet-m\"Kao i prethodnih godina, i ove godine najveći interes vlada za gimnazije i srednju medicinsku školu, pa se postavlja pitanje da li će svi učenici moći upisati onu školu koju su odabrali.

Kao i svaka gimnazija, tako i Gimnazija «Ismet Mujezinović» u Tuzli učenicima nudi sticanje široke palete znanja, koja mogu poslužiti u daljnjem školovanju. Upravo je to jedan od razloga zbog čega su se učenici odlučili da upišu ovu školu.

«O gimnaziji sam se informisao na internetu i jedna rodica mi je pričala o toj školi tako da mi se to svidjelo», kaže Jasmin Rizvanović, budući učenik Gimnazije «Ismet Mujezinović».

«Očekujem da ću steći neka znanja za fakultet i nadam se da ću imati bolju budućnost», smatra Selmina Fazlić, buduća učenica ove Gimnazije.

U Gimnaziju «Ismet Mujezinović» planirano je da se upiše sedam odjeljenja, koja će brojati po tridesetak učenika. Učenici mogu birati između općeg, pedagoškog i jezičkog smijera.

«Gimnazija kao opće obrazovna srednja škola, prije svega, pruža jednu osnovu za nastavak školovanja na različitim fakultetima s tim da u trećem razredu učenici biraju izborne predmete, što na neki način usmjerava njihovo dalje obrazovanje», ističe direktorica Gimnazije «Ismet Mujezinović» Amela Zaimović.

Iako obično vlada veliki interes sa upis u gimnazije, direktorica gimnazije «Ismet Mujezinović» je mišljenja da će ipak u ovoj školi biti mjesta za sve one koji žele da se upišu.

«S obzirom da je manji broj učenika koji ove godine završavaju osnovnu školu, mislim da bi i samo ispunjenje plana upisa bio veliki uspjeh za nas, a i za ostale škole», smatra direktorica Zaimović.

Podsjećamo, prema Odluci Ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona omogućen je upis za oko 7.500 učenika. U narednom periodu planirana su još dva upisna roka. Uz prijavu na konkurs kandidati su dužni dostaviti izvod iz matične knjige rođenih, svjedodžbu o završenom VIII razredu osnovne škole, uvjerenje o uspjehu u V, VI i VII razredu i druge dokumente relevantne za utvrđivanje broja bodova po kriterijima.

Izvor: RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: