Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Počelo suđenje profesorima Pravnog fakulteta: Upisivali ocjene u stanovima studentica (VIDEO)

lucic-durmisevic
Preuzmite sliku

Pred Općinskim sudom u Tuzli počelo je suđenje profesorima Pravnog fakulteta Sarajevo odjeljenja u Tuzli zbog zloupotrebe službenog položaja.

lucic-durmisevic

Optuženi su da su seksualno iskorištavali studentice kojima su za uzvrat upisivali prolazne ocjene u indeks, a da pritom nisu izlazile na ispite. Naredno ročište zakazano je za 16. novembar.

Optuženi profesori Pravnog fakulteta Sarajevo Zdravko Lučić i Enes Durmišević došli su odvojeno na suđenje za zloupotrebu položaja. O optužbama koje im se stavljaju na teret nisu željeli da govore.

Čitanje optužnice, prema kojoj je seksualno iskorištavao studenticu u zamjenu za prolaznu ocjenu, Durmišević je mirno slušao.

Nakon što je pristala da ode s njim u sobu koju je koristio u hotelu Tuzla, s kojom je stupio u intimne odnose i izvršio obljubu nad njom, pa joj je poslije toga saopćio oblasti i pitanja koja treba naučiti te u indeks upisao pozitivnu ocjenu, kazala je Mirzeta Begić, tužiteljica Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Lučić je optužen da je jednoj studentici, koja nije izašla na ispit, 2003. godine upisao pozitivnu ocjenu u indeks, a isti je postupio i kada su, tri godine kasnije, kod njega ispite polagale još tri studentice. Ocjene je upisivao u stanu jedne od njih, kako je kazala tužiteljica, znajući da nisu pristupile polaganju ispita iz predmeta „Institucije rimskog prava” i „Pravne kulture”.

Sud je odbio zahtjev Durmiševićeve odbrane da se njegov predmet odvoji, smatrajući to neosnovanim. Također, sud je prihvatio zahtjev Tužilaštva da se tokom svjedočenja studentica isključi javnost, zbog zaštite njihove privatnosti. Zanimljivo je napomentuti da su odbrane optuženih imale različite stavove. Durmiševićava odbrana je podržala zahtjev Tužilaštva, dok je Lučićeva odbrana bila protiv isključenja javnosti. Naredno ročište na kojem će svjedočiti studentice zakazano je za 16. novembar.

FTV / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: