Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Podnesena krivična prijava protiv predsjednice Gradske izborne komisije u Tuzli

Gradski odbor Naše stranke Tuzla podnio je danas Tužilaštvu Tuzlanskog kantona krivičnu prijavu protiv Melihe Pašić, predsjednice Gradske izborne komisije i svih članova tog tijela.

Kao razlog za krivičnu prijavu navedeno je narušavanje izbornog procesa i sumnja u regularnost izbora na cijelom području Grada Tuzla. Prijava je obrazložena kršenjem člana 45 Zakona o krivičnom postupku koji se odnosi na nesavjestan rad u službi.

“Prema očitim i evidentnim dešavanjima u vezi sa predajom izbornog materijala za opšte izbore 2018. godine, a koja se sastoje u tome da u 12 sati, 8.10.2018. godine još uvijek nije predata ogromna količina glasačkog materijala, na mjesto za to određeno (Hotel Mellain Tuzla), o čemu postoji mnoštvo dokaza – fotografija i svjedočenja članova biračkih odbora, stekli su se uslovi za preispitivanje rada predsjednice i članova Gradske izborne komisije”, navodi se u obrazloženju krivične prijave.

  • Ističu da su probijeni rokovi utvrđeni Izbornim zakonom BiH, da bezbjednost glasačkih listića nije osigurana, jer su se prevozili privatnim i taksi vozilima, bez propisane policijske pratnje, a predsjednici biračkih odbora dovedeni su do granica izdržljivosti.

    “Kompletna izborna procedura je narušena i stvoreno haotično stanje, i to jedino u Gradu Tuzli. Regularnost kompletnog izbornog procesa dovedena je u pitanje, a jedini organ odgovoran za takvo stanje je Gradska izborna komisija”, navode u Našoj stranci i traže od Tužilaštva TK brzu reakciju kako bi se sankcionirali odgovorni za nastale propuste. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,