Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Podjelom cvijeta ‘Sjećanje’ u Tuzli obilježilen 11. juli (VIDEO)

Udruženje “Gračaničko keranje” i ove godine je u Tuzli simboličnom podjelom cvijeta “Sjećanje” obilježilo 11. juli, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Podjeli cvijeta “Sjećanje”, koji je svojevrstan simbol stradanja Srebreničana, pridružila se i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona.

Udruženje “Gračaničko keranje” okuplja oko 300 žena i zaslužno je za dizajn i izradu cvijeta sjećanja koji s 11 bijelih latica i zelenim krugom u sredini nosi sjećanje i poruku o najvećem stradanju u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocidu u Srebrenici.

Cvijet je simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi.

,,Mi nećemo stati danas niti sutra. Radimo tokom čitave godine, svaki dan žene rade cvjetove”, kazala je predstavnica Udruženja “Gračaničko keranje” Jasminka Čamdžić.

Podjelu cvijeta Srebrenice u Tuzli podržala je i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena kantonalnim premijerom Begom Gutićem.

,,Mi smo na jednoj od ranijih sjednica Vlade Kantona donijeli odluku o sponzoriranju, kupovini 1.000 cvijetova za Srebrenicu, odnosno 1.000 cvjetova simbola stradanja Bošnjaka u Srebrenici”, kazao je Gutić.

Dodao je da danas, na simboličan način, zajedno delegacija Vlade Kantona i Udruženja “Gračaničko keranje” dijele besplatno simbol Srebrenice građanima grada Tuzle.

,,Na ovaj način želimo da podignemo svijest o onome što se desilo 11. jula 1995. godine ”, naveo je Gutić.

Cvijet Srebrenice svi građani će moći nabaviti danas i sutra od 11 do 17 sati na tuzlanskom korzu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje