Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Počelo rušenje zgrade Muzičke škole u Tuzli

Preuzmite sliku

Prepoznatljiv kultni objekat Muzičke škole u Tuzli gdje su svoje prve note na muzičkim instrumentima savladavali brojni istaknuti muzičari, trenutno je u fazi rušenja.

Naime, zgrada Osnovne i Srednje Muzičke škole u Tuzli koja je nekada godinama bila ‘dom’ velikom broju uspješnih generacija muzičara, prinudno je zatvorena prije 9 godina zbog arhitektonskih nedostataka.

Škola je osnovana 22. februara 1957. godine, a bila je smještena u zgradi koja je izgrađena 1949. godine.

 • Podsjetimo, nakon što je došlo do slijeganja tla, na osnovu rješenja Službe za inspekcijske poslove Inspektorata za građevinarstvo Općine Tuzla, ova škola je, zbog ugroženosti objekta, zajedno sa Osnovnom muzičkom školom 2012. godine je iseljena iz zgrade u kojoj se nalazila.

  Od tada do danas nove generacije učenika nastavu pohađaju u prostorijama Osnovne škole Centar, a za koju i sami profesori kažu da ne ispunjava ni osnovne zahtjeve muzičke struke.

 • Podsjećamo, 24. decembra 2019. godine, Vlada TK je dala prethodnu saglasnost Školskom odboru Javne ustanove Osnovna muzička škola Tuzla i Školskom odboru Javne ustanove Srednja muzička škola „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla, za uklanjanje zgrade muzičke škole na adresi Ul. Ludvika Kube 1 u Tuzli.

  Radi se o jednom u nizu koraka kojima se stvaraju preduslovi za uklanjanja postojećeg objekta i izgradnje novog školskog objekta za potrebe smještaja Osnovne i Srednje Muzičke škole u Tuzli.

 • Također, zbog objekta Muzičke škole u Tuzli vodi se i sudski proces pred nadležnim sudom u Tuzli, u vezi utvrđivanja uzroka zbog kojih je došlo do velikih oštećenja na objektu.

  U posljednje vrijeme ova zgrada čije je rušenje počelo danas bila je i utočište za ilegalne migrante zbog čega su nedavno na ovom objektu pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla gasili požar. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje