Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Počeli radovi: Pogledajte kako će izgledati kružni tok na Husinu

Preuzmite sliku

Ukoliko ste nedavno prolazili ovom dionicom magistralne ceste M18, mogli ste uočiti početak pripremnih radova na realizaciji raskrsnice Husino, investitor projekta je JP Ceste Federacije BiH.

Naime, radi se o raskrsnici tri gradske ulice i magistralne ceste, koja je prema ranijim studijama označena kao neadekvatna i smatra se crnom tačkom prema velikom broju nesreća na ovoj lokaciji. U odnosu na protekle godine, evidentiran je i znatno veći promet vozila, naročito u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

Pored raskrsnice Husino, iz JP Ceste FBH sa naglasili da će u sklopu modernizacije cestovnog sektora FBiH biti rekonstruisano ukupno devet raskrsnica koje su klasificirane kao „crne tačke“ na magistralnim cestama.

  • Prema projektu, nova raskrsnica predstavlja modifikovanu jednotračnu kružnu raskrsnicu sastavljenu od dva kružna dijela vanjskog prečnika 33 metra sa kolovoznom trakom širine 6 metara i provoznim dijelom širine 1,50 metar koji su međusobno povezani kontinualnom saobraćajnicom širine 6 metara. Za portrebe izgradnje nove netipične raskrsnice urađena je eksproprijacija manjih dijelova 10 privatnih i 12 javnih površina. Više informaicja možete pogledati u detaljnom projektu.

  • Krajnji ciljj moderne kružne raskrsnice je prije svega bolji i sigurniji protok saobraćaja, smanjenje vremena putovanja ali i sigurnost pješaka gradnjom pješačkih staza.

    Prema idejnom projektu raskrsnica će izgledati ovako:

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje