Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Počeli radovi na zaštiti i sanaciji objekta Barutana na Gradini u Tuzli

Preuzmite sliku

Utvrda koja je Tuzlu štitila od upada hajduka i austro-ugarske vojske sa sjevera, poznatija kao barutana, na brdu Gradina uskoro u novom ruhu nakon čega bi mogla postati poznata turistička atrakcija u Tuzli.

Prva faza radova se izvodi u organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, a shodno Rješenju o stavljanju potencijalnog dobra baštine pod prethodnu zaštitu TK.

Prva faza podrazumjeva potpuno čišćenje objekta i okoline, te ostale pripremne radnje za drugu fazu radova koja će se realizovati 2022. godine.

Barutanu koju su sačinjavala dva objekta je napravio narod Tuzle krajem 17. stoljeća na brdu Gradina, u vrijeme kada je današnji grad na zrnu soli predstavljao palanku, odnosno utvrđeni grad čiji su zidovi bili napravljeni od drvenih bedema, obloženih zemljom i blatom.

Austrougari su na planu iz 1880. godine ucrtali jednu utvrdu s dvije kule, i napisali Pulver magacin- barutni magacin. Poslije je napuštena, a narod je magacin počeo zvati barutana.

  • Šezdesetih godina 20. stoljeća u prostorima dvije kule barutane bile su smještene postavke Muzeja istočne Bosne Tuzla.

    Već početkom 70.-tih godina vandali su uništili ove postavke, među kojima i poznatu maketu tuzlanske palanke iz osmanskog perioda autora Dragiše Trifkovića.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje