Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Počeli Opći izbori u BiH: U Tuzli pravo glasa ima 131.036 birača

Opći izbori u Bosni i Hercegovini počeli su otvaranjem biračkih mjesta širom Bosne i Hercegovine. Pravo glasa u Tuzli ima 131.036 birača koji glasaju na 158 biračkih mjesta. 

Veći problemi nisu zabilježeni na biračkim mjestima u Tuzli, a većina njih je otvorena tačno u sedam sati, potvrđeno je za Tuzlanski.ba iz Gradske izborne komisije.

Predsjednica Gradske izborne komisije Meliha Pašić rekla je za Tuzlanski.ba da građani mogu glasati na 158 biračkih mjesta u Tuzli, a otvorena su i dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu.

Precizirala je da je aktivno 14 mobilnih timova namijenjenih za glasanje za stare i iznemogle osobe, ali i sve one koji nisu u mogućnosti izaći iz svojih domova.

Na tuzlanskim biračkim mjestima primjećeni su i posmatrači OSCE-a, Koalicije “Pod Lupom”, ali i posmatrači političkih stranaka.

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata. Pravo glasa na ovogodišnjim izborima ima 3.352.933 birača.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, zastupnici za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42) i to 28 iz Federacije BiH, 14 iz Republike Srpske, Zastupnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te zastupnici u 10 kantonalnih skupština.

Svi registrirani glasači moći će glasati na više od 6.000 biračkih mjesta u BiH i to 5.794 glasačka mjesta i 314 mobilnih timova, a angažiranjem institucija i političkih stranaka ove godine je povećan broj glasačkih mjesta u konzularno-diplomatskim predstavništvima BiH gdje će moći glasati blizu 1.000 građana.

Izbore će posmatrati blizu 6.500 međunarodnih i lokalnih posmatrača kako ne bi došlo do zloupotreba izbornog procesa, a općinske izborne komisije, njih 142, registrirale su 60.000 stranačkih posmatrača. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,