Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Planovi za Ilinčicu: Izgraditi etno selo, motelski smještaj, rekreativne terene… (FOTO)

Preuzmite sliku

U prostorijama Gradske uprave Tuzla danas je održana  sjednica Kolegija gradonačelnika Grada Tuzle, tokom koje je razmatran Nacrt Zoning plana „Rekreacionog područja i park šume Ilinčica“ u Tuzli i Odluka o provođenju Zoning plana „Rekreacionog područja i park šume Ilinčica“ u Tuzli. 

„Danas smo razmatrali Nacrt Zoning plana „Rekreacionog područja i park šume Ilinčica“ u Tuzli i Odluku o provođenju Zoning plana „Rekreacionog područja i park šume Ilinčica“ u Tuzli. Došlo je vrijeme da uredimo Ilinčicu. Tamo smo, uz onaj jedan objekat koji svi poznajemo, zovu ga Šumareva kućica, predvidjeli izgradnju etno sela i motelski smještaj, dosta rekreativnih objekata, jedan objekat sa elementima zoo parka, kao jedan rezervat za jelene posebno i dosta rekreativnih terena i sličnih sadržaja.

U okviru etno sela bi bili bungalovi, a predvidjeli smo i dosta pošumljavanja. Nakon javne rasprave, idemo na utvrđivanje ovog plana i rješavanje imovinsko pravnih odnosa, nakon čega bi pristupili raspisivanju konkursa. Ako pronađemo investitora koji bi tu gradio, onda se i mi tu pridružujemo sa gradnjom naše infrastrukture i mislim da će to biti važno mjesto za građane Tuzle.

Prvo treba sačuvati šumu Ilinčice, treba je pošumiti na takav način da spriječimo klizišta, određene dijelove u blizini naselja, zaštiti od šumske krađe, obnoviti šumu i tamo dovesti život, objekte koje će ljudi čuvati, čuvajući svoje objekte oni će čuvati okolinu, javne objekte, terene i ceste. Isto tako Ilinčici treba dati tretman javnoga parka, kako u aktivnostima odnosu Komunalca, tako i u odnosu policije, ulične rasvjete i tako dalje. Mislim da bi to moglo postati omiljeno okupljalište građana Tuzle, dakle, jedno izletište u blizini grada, ali i gostiju grada kojih je sve više, sve više postajemo turistički centar, rečeno je danas. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,