Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Planovi: Grad Tuzla i aerodrom će biti povezani savremenom cestom sa tri trake

Od tuzlanskog Međunarodnog aerodroma do Tuzle uskoro bi mogla voditi savremena cesta sa tri trake, koja bi značajno ubrzala i olakšala saobraćaj prema ovoj zračnoj luci, koja iz godine u godinu bilježi sve više putnika. Cesta bi bila u potpunosti renovirana na način da bi u smjeru od Aerodroma prema Tuzli bila izgrađena treća traka.

Sve ovo će biti moguće već u narednoj godini ukoliko Tuzlanski kanton dobije kreditno zaduženje kod Razvojne banke FBiH od 20 miliona KM. S obzirom na to da je TK već dostigao limit zaduženja, za kredit će aplicirati Direkcija regionalnih cesta TK-a, koja već ima pripremljene projekte za mnoge putne pravce.

– Sredstva sigurno ne bi išla ni za kakvu krpažu. Radit će se kružni tok u Gračanici, zatim će se izmjestiti most u Živinicama, graditi treća traka od kružnog toka kod Aerodroma prema Tuzli i još mnogo projekata, kazao je direktor Direkcije Agan Delibajrić.

Kredit, međutim, još nije odobren i tek je usvojenja odluka o zaduživanju na sjednici Vlade TK-a, tako da se tek treba naći na sjednici kantonalne Skupštine. Nema sumnje da se radi o značajnim infrastrukturnim projektima, ali nema dilema ni da se o ovom kreditu, ali i o njegovom eventualnom utrošku neće još dugo pričati, pogotovo što bi on mogao biti operativan već u narednoj godini, koja je izborna.

Kredit bi bio podignut na 12 godina, sa mjesečnom ratom od oko 170 hiljada KM, što u ovom trenutku predstavlja oko 16 posto od ukupnih mjesečnih prihoda Direkcije.

– Mi smo se pripremili za ovaj kredit, odradili smo inspekcije u oblastima koje nam donose prihode i samo u prošloj godini smo imali prihod veći za 2,1 milion KM, tako da ne bismo trebali imati problema sa vraćanjem kredita, dodao je Delibajrić za Oslobođenje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,