Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pedijatrica Doma zdravlja Tuzla, Mirjana Remetić: Djeci u izolaciji kvalitetnom ishranom jačati imunitet

Preuzmite sliku

Prema naredbama kriznih i štabova Civilne zaštite u našoj zemlji, između ostalog je zabranjeno kretanje osoba mlađih od 18 godina, što se svakako odražava na njihov psiho-fizički razvoj. Danas je na ovu temu u otvorenom programu Radio Tuzle govorila primarijus doktorica Mirjana Remetić, specijalista pedijatar u Dječijem dispanzeru doma zdravlja Tuzla.

Da li se slažete sa sve češće iskazanom tvrdnjom da ova totalna zabrana kretanja vrlo loše utiče kako na psihu djece, tako i na njihovo fizičko i zdravstveno stanje?

“Složila bih se sa time da izolacija i boravak u zatvorenom danas više štete mentalnom zdravlju djece, nego što će im naštetiti u pogledu fizičke kondicije i zdravlja. Smatram da je dobro što su djeca trenutno u izolaciji, što nisu napolju jer na taj način ne štitimo samo njih, a s obzirom da djeca kao što smo vidjeli manje oboljevaju u odnosu na stariju populaciju, ona prenose virus i mogu da šire infekciju među starije.”

Smatrate li pretjeranom zabranu kretanja djece i vožnjom automobilima, pa čak da roditelji djecu ne mogu u prirodu izvesti?

“O tome će svakako da odluče oni koji odlučuju o javnom zdravlju, ali mislim da je teško djecu držati pod kontrolom, te da će djeca vrlo rado prići da vide neko drugo dijete, čak iako se susretnu negdje u šumi, parku, na livadi, a socijalna su bića, ona žele da se druže, ona će prići i zbog toga je djecu teško držati pod kontrolom. Ukoliko ova situacija potraje, posljedice se mogu odraziti na mentalno zdravlje djece. Sve zavisi od toga kakva su njihova iskustva u tom periodu izolacije bile. Znači, ako su roditelji bili smireni, ako su roditelji imali dovoljno kapaciteta da se sa djecom u svemu tome snađu posljedice bi bile manje, ali ako su roditelji traumatizirani zato što su zatvoreni, zato što ne rade, zato što brinu za egzistenciju, da li će sutra imati posla i platu, onda su sva njihova traumatična iskustva prenešena i na djecu. Sutra će ta djeca kada budu u istoj situaciji reagovati na identičan način.”

Više o ovoj temi poslušajte u prilogu Radio Tuzle. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje