Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Paradoks: Radni dan tuzlanskog policajca Muje!

policija-bih-kao-i-svaka1
Preuzmite sliku

Pisali smo o ulicama Petra Kočića i kralja Tvrtka prvog i načinu parkiranja čiji slikoviti prikaz ukazuje na sve osim na činjenicu da se spomenute ulice nalaze nekoliko metara od zgrade MUP-a TK i zgrade Tužilaštva.

\"policija-bih-kao-i-svaka1\"Uputili smo dopis sa pitanjem zbog čega se ne urede, sigurno dvije od najljepših ulica u našem gradu kako bi građani ali i školarci (OŠ Centar) mogli normalno šetati trotoarom.

Iz JKP „Saobraćaj i komunikacije\” Tuzla, su nam odgovorili da bi „djelovali\” ukoliko bi do njih stigao zahtjev i incijativa građana, odn. mjesne zajednice tih ulica (zanimljivo, ukoliko uzmemo u obzir da više od 90% sugrađana u svojim ulicama nisu željeli naplatne aparate, pa su isti ipak postavljani).

Na dopis upućen MUP-u TK sa pitanjem: Zašto se ne kažnjavaju nepropisno parkirana vozila u navedenim ulicama? Dobili smo nekoliko obrazloženja koja su sve drugo osim konkretan odgovor, a glase:

„Riječ je o ulicama u kojima se saobraćaj vozila odvija u jednosmjernom režimu\” (Da, pa šta? To znači da se automobili smiju ostavljati duž trotoara!?), zatim: „Određivanje mjesta i naplata parking prostora u gradu Tuzla u nadležnosti je JKP \”Saobraćaj i komunikacije\” Tuzla\” (Ok znamo, ali nas zanima kažnjavanje). „Službenici policije u okviru svojih svakodnevnih poslova i zadataka, poduzimaju aktivnosti iz oblasti saobraćaja, u skladu sa važećom zakonskom regulativnom\”, (da li u zakonskoj regulativi stoji, ne kažnjavati sam sebe) i za kraj: „U narednom periodu najvjerovatnije će uslijediti izrada općinske odluke, u vezi bezbjednosti saobraćaja, sa preciznijim odredbama u vezi parkiranja.\” (Ukratko: Šuplja priča)

Ovakav odgovor nas je inspirisao da vam ispričamo jednu priču, kojom bi vam na satiričan način pokušali približiti paradoks parkinga u navedenim ulicama, a ona se zove:

Radni dan tuzlanskog policajca Muje!

Jednog divnog jutra, čika Mujo, inače dugo godina zaposlen u MUP-u TK kao policajac krene na posao. Po običaju malo ranije, kako bi prije svojih kolega ugurao svog četverotočkaša u blizini posla.

Nakon malo traganja za slobodnim parking mjestom, posreći se čika Muji i „ugura ga\” tamo u ulici Petra Kočića, taman na trotoaru bilo mjesta za njegovog ljubimca. Ne pomišlja naš Mujo da je možda takvo parkiranje nepropisno, ne pomišlja jer je već ušlo u naviku, a sve što postane navika, vremenom postane i normalno, valjda.

Nakon 40-tak minuta, izlazi Mujo sa kolegom iz zgrade MUP-a i odlazi da obavlja zadatke koji su mu svakodnevna dužnost. Zadatak je nadzor i regulisanje parkiranja u užoj jezgri grada.

{igallery id=\”5235\” cid=\”19\” pid=\”1\” type=\”classic\” children=\”1\” showmenu=\”1\” tags=\”\” limit=\”10\”}

Samo što su krenuli „za poslom\”,neodgovorni građani svuda neodgovorno parkiraju, na trotoar. Pogleda Mujo u kolegu i reče: „Vidi ti bolan ovog našeg svijeta, slađe mu na trotoar ostavit nepropisno, nego platit parking i da je rahat, al\’ ima Mujo lijeka i za takve mangupe\” te mu na šofer-šajbi ostavi poklon, zapisujući registarske tablice.

Dug dan po običaju, posla bilo, dnevnica se pošteno zaradila, vrati se čika Mujo u stanicu sa kolegom, podnese dnevni izvještaj, razduži se i krene kući. Dođe do svog automobila, u momentu shvati da je i njegov ljubimac nepropisno parkiran baš kao i svi oni koje je u toku dana kažnjavao, slegne ramenima i u sebi promrmlja: „jebiga, poso je poso\”.

Sutra dan opet tako, i opet… i opet…

Kriv je čika Mujo kao i svi oni koji nepropisno parkiraju, al nije on glavni krivac, vjerujemo mi da je on dobar čovjek ali zar u tim važećim zakonskim regulativama ne stoji da je zakon za sve jednak. Čika Mujo je samo uposlenik koji svakodnevno dolazi na posao i obavlja svoje zadatke. Problem je u onima koji to dozvoljavaju godinama, jer godinama je to navika uposlenih u obližnjim institucijama, a kada nešto postane navika, vremenom postane i normalno, valjda.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: