Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ozvaničen početak gradnje: Nova zgrada Općinskog suda Tuzla bit će najmodernija u BiH (FOTO)

Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda Tuzla i ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH danas su u Tuzli položili kamen-temeljac za izgradnju nove zgrade Općinskog suda.

Prilikom ozvaničenja radova rečeno je da se novi objekt gradi u skladu sa svim evropskim standardima i da će to biti vjerovatno najmodernija sudska zgrada u BiH. Završetak radova planiran je za mart 2019. godine.

Izgradnja objekta Općinskog suda, te obnavljanje zgrada Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda u Tuzli koštat će oko devet miliona KM, a finansiraju se sredstvima Evropske unije.

-Predviđene su prostorije za advokate, novinare, tužioce i stranke. Trenutno Općinski sud svoje aktivnosti obavlja u prostoru od oko 3.000 kvadrata, a u novoj zgradi imat ćemo 5.500 kvadratnih-rekao je Tulumović nakon polaganja kamena-temeljca.

Wigemark je poručio da se osim u izgradnju objekata treba ulagati u digitalizaciju te u edukaciju uposlenih, a dotaknuo se i problema korupcije.

-Nije dovoljno ulagati samo u zgrade i fizičku infrastrukturu-smatra Wigemark.

Pitanje ljudskog faktora spomenuo je i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, navodeći da je za rješavanje svih problema u bh. pravosuđu potreban ljudski faktor.

-To zavisi od sistema sudija i tužilaca koji sve probleme u svim vrstama sporova, ne samo u radnim sporovima, moraju rješavati efikasno-rekao je Tegeltija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje