Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovako su izgledale saobraćajnice u Tuzli nakon olujnog nevremena

Preuzmite sliku

Noćas je Tuzlu pogodilo jako olujno nevrijeme praćeno, jakim vjetrom, pljuskom i grmljavinom…

Brojna naselja u Tuzli su ostala bez napajanja električnom energijom, voda je prodrla u podrumske porostije dok je jak olujni vjetar rušio drveće, fasade i tende.

Brojne saobraćajnice i raskrsnice u Tuzli zbog velike količine padavina za kratko vrijeme našle su se pod dubokim talogom vode što je prouzrokovalo otežano odvijanje saobraćaja.

Nedim Sladić, meteorolog navodi kako je prema još uvijek neslužbenim podacima motritelja u svega 40 minuta na mjernoj stanici FHMZ-a u Tuzli palo je oko 70 litara kiše po kvadratnom metru.

Dežurne ekipe će tokom noći da saniraju određene štete koje je nanio i vrlo jak do olujan vjetar pri nailasku olujnog sistema.

Sladić navodi kako nas ovakvi olujni sistemi čekaju i u budućnosti. Neće to samo biti Tuzla, već i Sarajevo, Zenica, Bihać, Mostar, etc.

Velike količine padavina u kratkom vremenskom intervalu, a naročito u toplijem dijelu godine (proljeće-ljeto), kad je više toplotne energije na tlu, koja se prisilno uzdiže s tla jer je zagrijaniji od okolnog zraka te koji penjući se uvis širi, hladi i kondenzuje je uvijek za očekivati u uslovima nestabilne atmosfere u kojoj kruži vlažan zrak.

‘Stoga je vrlo važno imati očišćene odvode, čiste slivnike u kojem neometano može otjecati oborinski talog kao i sređena korita rijeka kojima se NE SMIJE sužavati tok i u njih bacati smeće, kako bi se izbjeglo ono najgore! Tada će štete biti manje, a nevremena građanima “podnošljivija”’ – upozorava Sladić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje