Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Otvorena “Geološka postavka Pannonica” (FOTO)

geoloska postavka
Preuzmite sliku

Danas je na kompleksu “Pannonica” u Tuzli upriličeno svečano otvaranje muzeja “Geološka postavka” (FOTO)

geoloska postavkaPostavka sadrži veliki broj eksponata koji su pronađeni uglavnom na prostoru Tuzle i koji dokumentuju bogatu prošlost ovog našeg područja. Posjetioci ovog muzeja imati će priliku vidjeti: fosile, školjke, minerale, mape, slike, kao i dva kratka dokumentarna filma koja govore o velikom prasku i formiranju zemljine kore.

Sigruno je da će muzej “Geološka postavka Pannonica” ovaj kompleks učiniti još posebnijim i atraktivnijim.

Među najzaslužnijima za otvaranje ovog muzeja je profesor Geologije na Rudarsko geološkom fakultetu u Tuzli Hamo Isaković, koji u prisustvu velikog broja zvanica i njegovih studenata nije krio svoje zadovoljstvo što je Tuzla dobila jedan ovakav muzej.

Mislim da će posjetiocima biti posebno interesantan mineral TUZLAIT po kome je naš grad i dobio ime, ovo je jedinstven mineral u svijetu i pronađen je upravo ovdje u našim sonim ležištima. Takođe tu je i mineral PRIBOLIT koji je star oko 500 miliona godina. U muzeju se nalazi oko 100 minerala i oko 120 fosila” rekao je prof. Isaković koji se prilikom obraćanja zahvalio načelniku Tuzle Jasminu Imamoviću, cijelom timu koji je radio na ovom projektu, zaposlenicima u kompleksu Pannonica kao ljudima iz Rudarskog instituta i Općine Tuzla.

Prije nego što je muzej svečano proglasio otvorenim načelnik Imamović istakao je kako je ova “Geološka postavka” još jedan u nizu dokaza o kulturnom, prirodnom i istoriskom naslijeđu i 7000 godina. starom kontinuietu življenja na ovim prostorima.

Drago mi je da danas mogu otvoriti nešto po čemu ćemo ponovo biti jedinstveni u regionu, ovakav muzej osim Beča nema niko u Evropi. Samo Tuzla ima ostatke Panonskog mora a ovaj muzej je dokaz tome. Naš geološki karakter je odredio razvoj Tuzle“, rekao je između ostalog načelnik te proglasio muzej otvorenim i pozvao prisutne da pogledaju izložene eksponate.

Ova postavka takođe će poslužiti i u edukacijske svrhe kako onima najmlađima tako i studentima Geologije. Turisti koji budu posjećivali naš grad imati će priliku upoznati se dalekom prošlošću ovog područja.{igallery id=”3441” cid=”120” pid=”1” type=”classic” children=”1” showmenu=”1” tags=”” limit=”40”}

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: