Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ostvario svoj san: Tuzlak postao kralj kanadskih ledenih cesta (FOTO)

Muamer Đapo rođeni je Tuzlak koji trenutno hljeb zarađuje na ledenim cestama Kanade, živi u Saskatchewan provinciji a opasne kilometre prelazi u Northwest Territories, kako sam navodi ispunio je svoj san i uživa svaki dan obavljajući radne zadatke posla koji je izuzetno opasan ali kojeg ujedno i najviše voli. 

Muamer se bavi jednim od najopasnijih poslova na svijetu. U jeku zime kamioni s trideset točkova nose vrijednu robu, opremu ili materijale. U nemogućim vremenskim uslovima kamiondžije putuju preko ledenih puteva, često i preko smrznutih jezera. Svaki od tih ekstremnih vozača je obučen za preživljavanje, sposoban je da popravi svoj kamion u uslovima polarne hladnoće, kao i da u sekundi pobjegne iz kamiona u slučaju pucanja leda. Muamer je vjerovatno i jedini Bosanac kojeg je životni put odveo u opasan svijet leda i moćnih mašina, a svaki novi dan je nezaboravna avantura.

Način na koji je Muamer našao posao u Kanadi je zanimljiv i neobičan, bez posebnih konkursa i poziva bili su dovoljni Facebook i Skype. Glavni razlog zbog kojeg je odlučio potražiti posao van BiH je preko 25 odbijenica koje je dobio u svojoj državi.

– U Kanadu sam došao u Avgustu 2014. godine, nakon što sam na preporuku prijatelja našao firmu za koju danas radim i to preko Faceebook-a. Poslao sam im svoj rezime i nakon dva sata su mi odgovorili na koju e-mail adresu da se javim. Najprije, nisam vjerovao. Javio sam se i od tada je sve krenulo u pozitivnom pravcu. Imao sam par skype razgovora, uradio neke testove i ponudili su mi posao koji sam objeručke prihvatio. Nakon što su mi poslali sve potrebne papire za vizu i kada sam izganjao vizu kupili su mi kartu i došao sam u Kanadu.

– Iskusio sam temperature i do nevjerovatnih minus 52 stepena celzija. Ljeta su jako lijepa i topla ali i posebno kratka. Moja provincija je prva u proizvodnji pšenice i svijetski je lider izvoznik pšenice. Inače, vozim kamion Mack sa 505 konjskih snaga i bruto mase 63.5 tona. Vozilo je dugo nešto više od 26 metara ali je jako lako manevrisati čak i u rikverc. Roba koju vozim su pretežno žitarice i umjetna gnojiva ljeti dok je so za ceste zastupljena zimi. Nekada se vozi i frakcioni pijesak koji se koristi u naftnoj industriji. Moja želja za kamionima postoji još od malena, mada mi se ovaj posao nije dao raditi u Bosni ni Evropi ali zato hvala Bogu brzo napredujem ovdje, za Tuzlanski.ba Muamer pojašnjava detalje svog posla, te nastavlja:

 • muamer-kanada-kamion3
 • – U drugoj zimi boravka otišao sam na ledene ceste u Northwest Territories gdje sam vozio eksploziv za rudnike dijamanata Diavik i Ekati. Ove godine sezona je bila jako kratka jer je zima bila blaga pa ni sam led nije bio dobar tj. nije bio dovoljno debeo. Inače, bude oko dva metra debljine a ove godine kako imam saznanja na mjestima je bio i tanji od metra što je predstavljalo veliku opasnost za nas vozače te smo se na tim mjestima kretali po 5 i 10 kmph. Putuje se u konvojima po četiri mada kada se stupi na led na Tibbit jezeru nakon prvog portaža (ostrvo koje povezuje jezera) može se spavati i onda se može priključiti nekom konvoju ili u slučaju da neko još tu spava može se krenuti u paru. Znači minimalno moraju skupa da budu dva kamiona. Ove godine je preko 850 kamiona bas radilo kratke sezone.

 • muamer-kanada-kamion2
 • U obavljanju svakodnevnih zadataka, Muamer je imao jedan neobičan susret sa čuvenim vozačem kamiona, Alex Debogorski učesnik “Ice Road Truckres” se zatekao na jednom odmaralištu:

  – Na odmaralištu na putu ka rudnicima dijamanata imao sam priliku da sjedim i doručkujem dva jutra sa Alexom Debogorskyem poznatim učesnikom showa “Ice Road Truckres”. Fotografisali smo se i razmijenili neka iskustva a potpisao mi je i dvije knjige “ledenih cesta”. Alex je sa nama provodio vrijeme čekajući snimanje nove eimisije. Zanimljivo je spomenuti za one koji vole gledati serijal “Ledenih cesta” kompanija nabavi posebne dozvole od vlade koje omogućavaju rad 16 i 18 sati. Vidio sam mnogo divljih životinja od čega i susret sa najkrvoločnijim. Jedna tura traje oko 2 i pol dana zakonski dozvoljene vožnje. 

 • kamion-kanada-ledene-ceste
 • Na kraju razgovora za Tuzlanski.ba Muamer je uputio riječi zahvalnosti najbližima ali i poruku za sve mlade ljude u BiH koji žele ostvariti svoj san:

  – Sve u svemu ovo je jedno prelijepo iskustvo koje nikada ne mogu zaboraviti. Moj san je ostvaren. San koji sam sanjao od malena da vozim kamion u Kanadi, a šlag na tortu jesu ledene ceste Kanade koje sam hvala Bogu savladao bez ijednog incidenta. Kamioni i željeznica pokreću i Ameriku i Kanadu. Vozači teretnih kamiona se cijene ali se puno više radi, nego u bilo kojoj drugoj državi. Poručio bi svim mladim da ne odustaju od svojih snova, mom odlasku u Kanadu i ostvarenju sna prethodilo je više od 25 odbijenica za posao, ipak, nada posljednja umire… 

  Nakon što je podjelio svoja impresivna iskustva, Muamer se na kraju zahvalio svojim roditeljima na podršci, naročito supruzi od koje je odvojen već dvije godine ali kako kaže, u septembru ove godine i supruga će doći u Kanadu kada će svaki radni zadatak i svaki pređeni kilometar postati mnogo lakši… (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,