Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osobe s invaliditetom poručile iz Tuzle: Ne želimo sažaljenje, već priliku za samostalan život (FOTO)

Preuzmite sliku

Iako bi trebale imati mogućnost implementacije samostalnog života, osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, a samim tim i u Tuzli i dalje se suočavaju s brojnim prepekakama koje im onemogućavaju ostvarivanje ovog prava.

Evropski dan samostalnog života obilježava se 5. maja i predstavlja događaj u svrhu podizanja svijesti o pravu na samostalan život i njegovom značaju za osobe sa invaliditetom.

Iz tuzlanskog Informativnog centra za osobe s invaliditetom Lotos poručuju da je samostalan život moguć kroz kombinaciju različitih faktora okruženja i individualnih segmenata koji omogućavaju osobama s invaliditetom da imaju kontrolu nad svojim životima.

„Potrebno je obezbijediti osnovne preduslove kako bi osoba s invaliditetom ostvarila samostalan život, kao što su pristup informacijama, tehnička i druga pomagala, adekvatan i prilagođen stan i okruženje bez arhitekstosnkih barijera, pristupačan prijevoz…“, kaže Adisa Kišić iz tuzlanskog Lotosa.

Jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na kretanje još uvijek u potpunosti nije omogućeno osobama s invaliditetom, s obzirom da se na području Tuzle susreću s brojnim arhitektonskim barijerama.

„Pravo na samostalan život postoji, ali ga u BiH niko ne poštuje. Niko nam ne poklanja pažnju, stvari su nam nepristupačne, nemamo pravo na školovanje i posao, jednostavno nemamo normalan život kakav imaju svi ostali“, ističe Fatma Bulić, studentica Pravnog fakulteta u Tuzli i članica Lotosa.

Iako bi željela biti samostalna, Zenaida Sarajlić to pravo ne može ostvariti.

Kako nam je rekla, osobe s invaliditetom ne žele sažaljenje, već priliku da budu ravnopravni članovi društva, što uključuje i samostalan život.

„To je naše pravo, a ne milosrdni dar. Da bi ga ostvarile, osobe s invaliditetom trebaju određen vid podrške, poput personalne asistencije koja bi olakšala i mnoge druge stvari koje podrazumijeva samostalan život“, navela je Sarajlić.

Ona je na kraju naglasila da osobama s invaliditetom najviše smeta činjenica da društvo nije dovoljno osvješteno koliko ove osobe mogu doprinijeti zajednici, samo ako im se to dozvoli. (A.K. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje