Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Osnovcima iz Gračanice učitelj održao mini-čas historije o stradanju tuzlanske mladosti na Kapiji

Preuzmite sliku

Učenici IV razreda Osnovne škole “Soko” iz Gračanice danas borave u jednodnevnoj posjeti Tuzli u sklopu koje su prisustvovali i predstavi u Nardonom pozorištu Tuzla.

Sa učetiljima i učiteljicama učenici su iskoristili lijep i sunčan dan u gradu soli kako bi se upoznali sa određenim znamenitostima. Tokom šetnje Korzom posjetili su i mjesto stradanja tuzlanske mladosti gdje je održan mini čas na kojem su djeca upoznata o ovom tragičnom događaju.

  • “Mišljenja sam da treba ovo pričati budućim generacijama. Nikako ne treba da zaboravimo “Kapiju” i 25.05. 1995. godine kada se u večernjim satima na ovom mjestu dogodio masakr u kojem su živote izgubili mladi ljudi. Kapija je bolna rana svih nas i naša je obaveza da o tom tragičnom događaju govorimo našoj djeci. Također, idemo da obiđemo i Aleju mladosti na Slanoj Banji” – kazao je za naš portal učitelj OŠ “Soko” iz Gračanice Edin Huskić.

  • Ove godine će biti obilježana 27. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji. Masakr na tuzlanskoj Kapiji poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine. Tog dana su pripadnici Vojske Republike Srpske s Ozrena ispalili granatu u 20.55 sati na sastajalište mladih Tuzle poznato kao Kapija.

    Granata je ubila 71. građanina Tuzle, a ranila ih 150. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine. Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen je i kao Dan mladosti. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,