Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osmomartovska atmosfera na ulicama Tuzle: Dan žena prilika za izražavanje ljubavi, zahvalnosti i poštovanja prema svim ženama

Preuzmite sliku

Širom svijeta danas se obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena. Tim povodom danas su ulice i trgovački centri mnogih gradova širom svijeta, uključujući i one na Zapadnom Balkanu, prepune cvijeća i drugih poklona namijenjenih pripadnicama ljepšeg spola.

Pokloni su raznoliki pa variraju od onih univerzalnih, cvijeća, slatkiša, parfema, plišanih igračaka, preko ponuda za frizerske salone, spa-centre do onih jedinstvenih putem kojih muškarci, mladići i dječaci na poseban način izražavaju ljubav, zahvalu i poštovanje majci, supruzi, djevojci, kćerki, sestri, radnoj kolegici i prijateljici.

Lijepa riječ, zahvalnost za ono što čine svakodnevno, mali znak pažnje, ne samo na 8. mart, mnogim pripadnicama ljepšeg pola mogu značiti mnogo više od skupocjenih poklona.

Ovaj praznik u mnogim sredinama, uključujući i one u Bosni i Hercegovini, obilježava se različitim proslavama, što ove godine, zbog pandemije koronavirusa, nije slučaj.

Kakva osmomartovska atmosfera vlada na ulicama Tuzle zabilježili smo kroz objektiv našeg fotoreportera. Mnoge Tuzlanke u svojim rukama nosile su cvijeće, pa se može zaključiti da su pripadnici jačeg pola barem na današnji dan osvjetlali obraz.

Karanfili, ruže, orhideje, zumbuli i narcisi, samo su neke vrste cvijeća za koje se i ove godine odlučuju muškarci koji će danas obradovati svoje majke, sestre, supruge, djevojke ili prijateljice.

Za 8. mart nema krize – stav je većine građana i prodavaca cvijeća na štandovima, koje smo danas zatekli.

Međunarodni dan žena prvi put je obilježen 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na osnovu Deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje.

Od 1975. Ujedinjeni narodi (UN) službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena.

Međunarodni dan žena je ujedno i prilika da se ukaže na nasilje nad ženama, nejednakost spolova i zatraže veća prava za žene u zemljama u kojima to nije slučaj. Često na ovaj dan bivaju organizirane i protestne šetnje putem kojih žene, ali i borci za ljudska prava općenito, nastavljaju borbu za emancipaciju. (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,