Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Organiziran drugi Rotary “SloBiHIta” omladinski kamp za slijepe i slabovidne osobe (FOTO)

Preuzmite sliku

Osobe sa oštećenjem vida, posebno mladi koji žive u ruralnim područjima nalaze se na margini porodice i društva. Programi za mlade bez invaliditeta nisu otvoreni prema njima i neuključuju njihove probleme i potrebe. Odlazak na kampiranje za većinu do prošle godine bilo je misaona imenica.

Vođeni pozitivnim iskustvom i povećanim interesovanjem od 30. jula do 02. avgusta 2016. godine uz podršku Rotaract kluba Tuzla `99 Udruženje građana oštećenog vida Tuzla organiziralo je Drugi Rotary „SloBiHIta“ omladinski kamp. za slijepe i slabovide osobe.

U nazivu kampa sadržana su prva slova zemalja donatora kamp opreme. Učešće na kampu na Goranskom jezeru kod Doboja uzelo je 30 mladih sa i bez oštećenja vida uključujući članove organizacije domaćina i njihove asistente, članove Međuopštinske organizacije slijepih Doboj i članovi Rotaract kluba Tuzla `99.

Tema kampa bila je „Međuetnička saradnja i poboljšanje komunikacije među organizacijama slijepih“, a ciljevi osnaživanje mladih sa oštećenjem vida za kvalitetno organiziranje i planiranje slobodnog vremena kroz edukativne radionice, spoznaja vlastite uloge u porodici i društvu i razvijanje potencijala osoba sa oštećenjem vida.

Radionice za povećanje samopouzdanja vodili su aktivisti Udruženja građana oštećenog vida Tuzla gospođica Tima Musić dopredsjednica udruženja i gopsodin Mihovil Lučić predsjednik udruženja te članovi Rotaract Tuzla `99 Anel Ibralić i Rijad Sedić.

Kvalitet dramske i muzičke radionice je u tome što su ih osmislili i vodili učesnici kampa koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Rezultati njihovog rada predstavljeni su u okviru završnih aktivnosti kampa kroz predstavu i pjesmu koju su sami napisali i osmislili. Ohrabrivala se samostalnost učesnika kroz pranje suđa, održavanje higijene u šatorima i prikupljanje drva. Ni loše vrijeme nije pokvarilo pozitivnu atmosferu. Niko nije ni pomislio na ranije povlačenje.

Organizacija navedene aktivnosti zahtijevala je višemjesečne pripreme i bilo bi je nemoguće provesti bez podrške velikog broja pojedinaca i donatora. Zahvaljujući Rotaract klubu Tuzla `99 i guverneru Rotary Distrikta 2060 Giuliano Ceccovini, gospodinu Ginacarlo Vesco koji je organizavao piknik u Veneciji za prikupljanje sredstava, te njegovom advokatu gospođici Maši Sežun, obezbjeđeno je još 5 šatora i 19 vreća za spavanje.

Za hranu i osvježenje pobrinuli su se između ostalog pekara „Tušanj“, restoran „Saranda, „Mlin Ljubače“, Pekoteka „Ilić“ Doboj, Menprom Tuzla, AKM commerce, AVAKS, Bingo doo Tuzla, Rotarct klub Sarajevo, Porodica Bungur-Kentucky USA, Radio Kameleon, Sparkasse Banka, Hev Reklam, Goransko Jezero Doboj- gospodin Milenko Jović, apoteka Ibn-Sina te podrska porodice Altumbabić. Poruka kampa: „Budi mi prijatelj, nauči me, razumi me i uključi me u društvo“ ostvarena je u potpunosti. Stečena su nova prijateljstva i rođene ideje za nastavak aktivnosti.

Kamp se pokazao kao jedan od najboljih načina za stvaranje novih prijateljstava, te budi posebnu vrstu samopouzdanja i podstiče socijalizaciju kod mladih sa oštećenjem vida.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje