Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Općinski sud u Tuzli odbio zahtjev za imunitet Envera Bijedića od krivičnog gonjenja

Preuzmite sliku

Vijeće sudija Općinskog suda u Tuzli danas je odlučivalo o zahtjevu Envera Bijedića za imunitet od krivičnog gonjenja u krivičnom postupku.

Podsjetimo, protiv Bijedića je pokrenut postupak zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo – Udruživanje radi činjenja krivičnih djela – iz člana 340. stav 1. KZ FBIH u sticaju sa krivičnim djelom – Primanje dara ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem – iz člana 382. stav 2. u vezi stava 1. i u vezi sa članom 54. KZ FBIH.

Vijeće sudija je ocijenilo da u konkretnoj krivičnoj pravnoj stvari osumnjičenom Enveru Bijediću ne pripada pravo imuniteta. U obrazloženju rješenja suda navedeno je da Zakon o imunitetu Bosne i Hercegovine ne poznaje djelimično pozivanje prava na imunitet, niti je to pravo podijeljeno na faze krivičnog postupka, već samo isključivo da se osoba može pozvati na pravo na imunitet da je postupak koji predstavlja osnov za pokretanje tog krivičnog postupka izvršen u okviru njegovih dužnosti.

Sud će danas donijeti i odluku po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva TK od 26. 02. 2021. godine, za donošenje dodatne mjere zabrane, da se protiv osumnjičenog Envera Bijedića izrekne mjera zabrane obavljanja dužnosti poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje