Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Općinski sud Tuzla u 2021. godini prebacio normu za tri odsto

Preuzmite sliku

Općinski sud u Tuzli u 2021. godini ostvario je kolektivnu normu u procentu od 103,92 odsto – saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji u toj pravosudnoj instituciji.

-Ostvarena kolektivna norma je značajno veća u odnosu za prethodni izvještajni period iz 2020. godine, kada je ostvarena norma bila u procentu od 83,27 odsto. Smanjen je i broj neriješenih predmeta za 4.588 ili 3 odsto. Godinu smo započeli sa 162.213 neriješenih predmeta, a na kraju 2021. godine imali smo 157.151 neriješeni predmet. Komunalnih neriješenih predmeta bilo je 146.418, a nekomunalnih neriješenih predmeta 15.736 – rekao je predsjednik Općinskog suda Tuzla Muhamed Tulumović.

U toku 2021. godine u Općinskom sudu Tuzla je zabilježen veći priliv novih predmeta u svim referatima izuzev Privrednog referata. Efikasnost suda, prema riječima Tulumovića, može se postići kroz promjenu određene zakonske regalitive i popunu radnih mjesta.

-Prema sistematizaciji nama je potreban još 51 radnik. Prošle godine uposleno je 10 novih radnika, ali smo i dalje sud sa najmanjim brojem uposlenika. Imamo problema s dostavama poziva na adresu. Za tu namjenu godišnje izdvajamo 500.000 KM i ako imamo 20-30 odsto neisporučenih poziva onda se može izračunati koliki je to trošak za sud. Na rješavanju tog problema moramo raditi – kaže Tulumović.

Sudija Krivičnog odjeljenja Općinskog suda u Tuzli Damir Arnautović istakao je da se trenutno vode tri predmeta visoke korupcije, a da je jedan predmet u 2021. godini riješen.

-U toku izvještajne godine riješeno je 17 predmeta i to devet predmeta za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, tri za krivično djelo pronevjere u službi, po dva za krivična djela protuzakonito posredovanje i primanje dara i drugih oblika koristi i jedan predmet za krivično djelo krivotvorenja službene isprave – rekao je sudija Arnautović.

Predsjednica Odjeljenja za stečaj i registar Ilvana Delić istakla je da je zbog pandemija koronavirusa bio otežan rad na tzv. stečajnim predmetima, ali da je u međuvremenu došlo do izmjene zakona prema kojem, između ostalog, jedan upravnik može voditi najviše dva stečajna postupka.

-Izvještajna godina na stečajnim predmetima je počela sa 72, a završena sa 77 neriješenih predmeta što je, procentualno gledano, više za 7 odsto u odnosu na 2020. godinu. U prethodnom periodu izvršena je interna reorganizacija rada i ubrzano je postupanje po predmetima. U toku ove godine posvetit će se posebna pažnja bržem okončanju parničnih postupaka u vezi stečaja i aktivnijoj ulozi suda u zakazivanju određenih procesnih radnji u skladu sa zakonom o stečaju i kontinuirano će se raditi na otklanjanju prepreka koje usporavaju rad na predmetima – istakla je Ilvana Delić.

U Općinskom sudu Tuzla u 2022. godinu očekuju da će zbog stabilizacije epidemiološke situacije ostvariti bolje rezultate nego što je to bio slučaj u 2021. godini. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,