Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Općina Tuzla: Vrijeme je za kompletnu mobilizaciju građana u pružanju pomoći unesrećenima

Preuzmite sliku

Uslijed povećanog aktiviranja klizišta i drastičnog pogoršanja situacije na području cijele općine Tuzla, Općinski načelnik, Jasmin Imamović i komandant Općinskog štaba civilne zaštite, Jozo Nišandžić, održali su hitnu zajedničku sjednicu Kolegija Općinskog načelnika i Općinskog štaba civilne zaštite Tuzla.

Članovi Štaba civilne zaštite, članovi geološkog tima, upoznali su prisutne sa veoma složenom situacijom na terenu, nastalom uslijed aktiviranja brojnih klizišta. Naročito kritična situacija je u naseljima Badre, Donja Obodnica, gdje su direktno ili indirektno ugroženi gotovo svi objekti. Teška je situacija i u naselju Orašje, ali i u gotovo svim drugim mjesnim zajednicama. Timovi Štaba civilne zaštite poduzimaju interventne mjere za uspostavljanje kontrole nad klizištima. Klizište u naselju Orašje ugrozilo je vodosnabdijevanje grada , a pogotovo njegovog istočnog dijela i njegovo saniranje će potrajati duže vrijema. Geološki stručnjaci u narednim danima očekuju aktiviranje još više klizišta.

 • kuca-napukla-tuzla2
 • Prekinute su saobraćajne komunikacije, poplavljen i klizištima potrgan sistem vodovoda, oštećeni su dalekovodi, a klizištima je ugrožen veliki broj kuća i porodica.

  Mole se građani da ukoliko su u mogućnosti ponude smještaj ugroženim sugrađanima, da izađu u susret unesrećenim porodicama. Potrebni su ljudi na terenu. Potrebna je hrana i prva pomoć za ugrožene porodice.

  U danima pred nama tek nastupa problematičan period iako je sad situacija već katastrofalna. Prijavljeno je preko 200 klizišta. Situacija je alarmantna. Potrebno je da se građani mobiliziraju u pružanju pomoći sugrađanima u nevolji na sve moguće načine i da se pridruže Općinskom štabu civilne zaštite Tuzla.

 • tuzla-bager-spasavanje22
 • U Sportsko kulturno privrednom centru Mejdan, u maloj sali, otvoren je prihvatni centar za zbrinjavanje svih ugroženih građana čiji su objekti srušeni ili ugroženi. Kontinuirano pristižu novi evakuirani.  U Mejdanu su i uposlenici Crvenog križa Općine Tuzla koji donose spužve, deke i druge osnovne potrepštine za prvu pomoć. Nakon prvobitnog prihvatanja u Mejdanu, evakuisani stanovnici Općine Tuzla raspoređuju se u smještaje na Dubrave, Kiseljak i Mihatoviće jer je Dom penzionera Tuzla popunjen.

  Imajući u vidu sve navedeno, Kolegij Općinskog načelnika i Općinski štab civilne zaštite donijeli su slijedeće zaključke: 

  1. Ponavljamo jučerašnju Naredbu, kojom zahtijevamo od korisnika svih objekata izgrađenih na padinama i posebno nalažemo korisnicima bespravno izgrađenih objekata, da kod opažanja iznenadnih pukotina na zemljištu, pukotina na objektu, za slučaj pojave naglog izviranja vode na tlu i promjene položaja okolnih stabala drveća ili stubova, da odmah napuste objekat i zatraže pomoć i spašavanje od Štaba Civine zaštite na broj telefona: 121. Najvažniji su nam životi i zdravlje građana.
  2. Dopunjava se  plan evakuacije stanovnika za objekte u Dubravama i objekte na Kiseljaku.
  3. Apelujemo na građane stabilnih objekata, posebno kolektivnih stambenih zgrada, da ponude prenoćište građanima ugroženih kuća.
  4. Pozivamo građane Tuzle da u prostore najbližih mjesnih zajednica, kao i u prostorije Općinskog Crvenog križa Tuzla (Ul. Džafer Mahala br. 5) donesu ćebad, konzerve i sredstva za ličnu higijenu, koje će poslije, putem Crvenoga križa i Štaba civilne zaštite biti dostavljeni ugroženim i evakuiranim građanima.
  5. Zahtijevamo od MUP-a TK, PU Tuzla, pojačan policijski nadzor nad objektima iz kojih su evakuirani ljudi, kako bi se spriječila eventualna otuđenja njihove imovine.
  6. Sve službe i javna preduzeća i javne ustanove Općine Tuzla radiće i u subotu i nedjelju i biti na raspolaganju Štabu civilne zaštite i građanima.
  7. Nalaže se Savjetima i sekretarima mjesnih zajednica neprekidna prisutnost, rad na terenu i komunikacija sa građanima i Štabom civilne zaštite.
  8. Nalaže se Službi za budžet i finansije otvaranje posebnog računa za pomoć ugroženim građanima i područjima Općine Tuzla.
  9. Državnim i federalnim vlastima, svim gradovima u BiH i inostranstvu, svim preduzećima u BiH i inostranstvu i pojedincima upućujemo apel za pomoć u finansijskim sredstvima, ćebadima, konzervama, pitkom vodom, sredstvima za higijenu, sredstvima za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, pumpama, agregatima i sušilima.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje