Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Onkološki pacijenti bez terapije na UKC-u Tuzla: Tužilaštvo istražuje slučaj, istražitelji MUP-a TK izuzeli dokumentaciju

Preuzmite sliku

Oko 170 onkoloških pacijenata ne može dobiti terapiju u UKC Tuzla jer je aparat za radio terapiju stavljen van funkcije. Menadžment i resorno ministarstvo tvrde da čine sve da kupe novi, a pacijenti se ponovo šalju u druge zdravstvene ustanove.

Naime, UKC Tuzla ima dva aparata za radio terapiju. Jedan je davno trebao biti izbačen iz upotrebe.

Danas se oglasilo i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona i navode kako se vrše istražne radnje u vezi za zabranom upotrebe uređaja za radioterapiju na Klinici za onkologiju i radioterapiju u sklopu UKC-a Tuzla.

“Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost je u februaru 2023. godine izdala rješenje o zabrani upotrebe tri aparata za radioterapiju, o čemu su obavijestili Tužilaštvo i ovaj dokument je dio tužilačkog spisa. Tužilaštvo provjerava da li u činjenju ili nečinjenju odgovornih osoba iz UKC-a Tuzla u vezi sa radioterapijom ima elemenata nekog krivičnog djela.

S tim u vezi, istražitelji MUP-a TK su po nalogu Tužilaštva i naredbi Općinskog suda Tuzla izuzeli kompletnu relevantnu materijalnu dokumentaciju u vezi sa tri uređaja za radioterapiju, te je izdata i naredba za vještačenje spornih uređaja. Nakon svih obavljenih provjera i istražnih radnji će se donijeti tužilačka odluka u ovom predmetu” – saopćeno je danas iz Tuzžilaštva Tuzlanskog kantona.

Dakle, Tužilaštvo TK obavlja istražnje radnje u skladu sa svojim nadležnostima te napominju kako nisu niti mogu biti institucija koja bi izdavala bilo kakve zabrane medicinske opreme te podsjećaju da su to nadležnosti državne regulatorne agencije.

U međuvremenu, u toku je procedura za nabavku novog aparat koji košta 10 miliona KM. Vlada TK je prebacila 7,7 miliona, ostatak UKC. Stručno osoblje već ide na obuku za rad na novom aparatu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje