Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Okupljeni ispred ateljea ‘Ismet Mujezinović’ poručili: Ovo je sramota za Tuzlu (FOTO | VIDEO)

Preuzmite sliku

Večeras je u Tuzli otvoren peti Međunarodni festival queer filma i umjetonosti “Merlinka”. Festival je otvoren uz mjere sigurnosti od strane zaštitara te pripadnika MUP-a TK koji su obezbjeđivali atelje Ismet Mujezinović i okolno područje.

Tim povodom manja grupa oko 15-tak prosvjednika došla je kako bi javno iskazali nezadovoljstvo zbog festivala “Merlinka” koji se održava petu godinu zaredom u Tuzli. Podsjetimo, prethodnih godina osim negodovanja putem društvenih mreža nije bilo okupljanja u znak protesta zbog “Merlinke”.

 • Okupljena grupa građana koja je bila oko pedesetak metara udaljena od samog mjesta održavanja ‘queer festivala’ nosila je i parole na kojima je bilo ispisano: “Nismo mi vaši taoci“, “Vratite nam našu djecu da nam budu normalna“, “Za svaku bolest postoji lijek“, Ko prizna pola mu se prašta.”

  Okupljeni su još poručili kako je sramota da više građana nije došlo iskazati svoje nezadovoljstvo zbog kako kažu sramotnog festivala koji se održava u Tuzli.

  Podsjetimo, jutros je na fasadi ateljea Ismet Mujezinović osvanuo grafit na kojem je pisalo “Pederi, liječite se”. Natpis su danas osudila broja udruženja, institucije kao i veliki dio javnosti jer ovakav vandalski čin govora mržnje, kao i izazivanje netrpeljivosti u našem gradu predstavlja udar na demokratiju ali poziva i na diskriminaciju što je zabrinjavajuće. Grafit je u toku dana prefarban.

 • Nakon održanog 15-minutnog protesta, na zahtjev službenika MUP-a TK okupljeni su se u miru razišli.

  Međunarodni festival queer filma i umjetonosti “Merlinka” u Tuzli organizovan je s ciljem promoviranja ljudskih prava. Festival je podržan od strane Sarajevskog otvorenog centra brojnih organizacija, udruženja kao i od Grada Tuzla. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,