Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Okončana realizacija projekta „Čitanje za Srebrenicu“ na Trgu slobode u Tuzli

Preuzmite sliku

Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli okončalo je danas realizaciju projekta „Čitanje za Srebrenicu“. Proteklih dana i danas iščitano je svih 8372 imena i prezimena žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

„U preteklom periodu, proteklih mjesec dana, Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli je pokrenulo i realiziralo projekat ‘Čitanje za Srebrenicu’. Danas je za nas najteži dan u Bosni i Hercegovini, ali i uopšte najteži dan za sjećanje i podsjećanje. Odajemo počast žrtvama genocida, ali i žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nama je bilo jako teško čitati ova imena, što emotivno, što psihički, što kroz fizičke napore koje smo imali. Međutim, ono što se svi mi pitamo je kako je agresor, kako su počinioci genocida, sprovodioci velikosrpske hegemonističke politike, koliko su morali biti zaslijepljeni ideologijom da su toliki broj ljudi za tako kratko vrijeme sklonili sa lica zemlje. Podsjećamo na to i nastojimo buditi svijest u našem društvu“, istakla je Maida Šljivić, predsjednica Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Na Trgu slobode u Tuzli, petnaestak minuta prije podneva, okončan je projekat „Čitanje za Srebrenicu“, a studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli iščitali su imena i prezimena 8372 žrtve genocida nad Bošnjacima koji su počinili pripadnici srpskih vojnih, policijskih i paravojnih formacija iz RS-a i Srbije u julu 1995. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje