Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Oglasila se sa 15 minuta zakašnjenja: Zbog čega je kasnila sirena u znak sjećanja stradalim na Kapiji?

Preuzmite sliku

U Tuzli su jučer obilježene 24 godine od stravičnog masakra na Kapiji, kada je granata ispaljena sa Ozrena 25. maja 1995. godine u 20:55 usmrtila 71 mladu osobu čiji je prosjek dobi bio 23 godine, a teže i lakše ranjeno je blizu 200 osoba

Komemorativna manifestacija, sjećanje na žrtve te tragedije i na sve civilne žrtve proteklog rata, počela je na Slanoj Banji puštanjem 71 goluba, polaganjem vijenaca i cvijeća u spomen civilnim žrtvama masakra, a zatim je nastavljena na samom mjestu stradanja.

Svake godine tačno u 20 sati i 55 minuta Tuzlom se prolomi zvuk sirene za uzbunu koji sve građane podsjeti na stravičan masakr koji se 1995. godine dogodio na Tuzlanskoj kapiji, nekadašnjem okupljalištu mladih.

Prema najavljenom protokolu obilježavanja masakra na Kapiji i sinoć se u 20:55 trebala oglasiti sirena za uzbunu uz koju bi građani mintom šutnje, učenjem Fatihe ili nekom drugom molitvom odali počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti i na taj način okončali obilježavanje 25. maja.

 • Međutim, sinoć sirena se nije oglasila u vrijeme kada je granata ispaljena sa Ozrena pala na Kapiju gdje je usmrtila 71 osobu.

  Veliki broj građana okupljen na mjestu stradanja bio je duboko povrijeđen i razočaran zbog činjenice da se u 20:55 sati sirena nije oglasila, nego u 21:11 sa 15-tak minuta zakašnjenja.

  – Imali smo problem tehničke prirode čim je bio otklonjen sirena se oglasila. U pitanju je stara sirena, a posljednjih dana imali smo i nešto više kiše, pa je zakazala. Vatrogasci su čitav dan bili na visini zadatka kako bi 25. maj bio obilježen kako to priliči našem gradu. Uvijek smo tu na usluzi građanima i jako nam je žao zbog porodica žrtava na Kapiji i svih građana zbog tehničkih problema koje smo imali. Primio sam mnogo poziva danas u vezi s tim i još jednom podcrtavam da sam ja bio zadnji koji je želio da se ovako nešto dogodi” – kazao je za Tuzlanski.ba Asmir Buljubašić komandir Vatrogasne brigade “Tuzla”.

  Ekipa portala Tuzlanski.ba bila je na Kapiji u vrijeme kada se sirena trebala oglasiti i uživo putem Facebook stranice prenosili smo taj najavljeni trenutak. Nakon našeg prenosa nekoliko trenutaka kasnije sirena se oglasila.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,