Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Održana izložba starina, fotografija, ručnih radova i slika “Gornja Tuzla kroz vijekove”

Preuzmite sliku

U Društvenom domu u Gornjoj Tuzli ponedeljak je u organizaciji Udruženja Inat Gornja Tuzla i radia Inat BiH otvorena izložba starina, fotografija, ručnih radova i slika umjetnice Amine Šehić pod nazivom “Gornja Tuzla kroz vijekove”.

Uvodom ove izložbe su bili najmlađi članovi KUD-a Gornja Tuzla koji su izveli igrikaz “Ljepota Bosne”, mališani Osnovne škole Gornja Tuzla Vedad Huremović i Ismar Ribić koji su recitacijama govorili o ljepotama Gornje Tuzle i mladi virtuoz na gitari Faik Mehčić, koji je pjesmama “Sa tvojih usana” i autobiografskom pjesmom “Jedne oči” uljepšali kompletan ambijent otvaranja ove izložbe.

Prije samog otvaranja izložbe prisutnima su se obratili Hariz Alajbegović predsjednik i glavni urednik radina Inat BiH, Meida Mehmedović predsjednica MZ-e G.Tuzla i Sanela Jasenčić profesor historije, koji su govorili o izložbi, aktovnostima i histrorijskom razvoju Gornje Tuzle.

Takođe prisutnima se obratio i prof.dr. Sead ef. Seljubac koji je govorio o važnosti Gornje Tuzle i njenim usponima u određenim vremenskim periodima.

Izložbi je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je i otvorio ovu izložbu.

Gornjotuzlaci i Gornjotuzlanke imaju poštovanje prema svom bogatom kulturno-historijskom nasljeđu. I mi ovdje imamo nekoliko spomenika, ona obuhvata sve periode, i Neolit, i Rimsko doba, obuhvata naročito puno kulturnog blaga iz Osmanskog doba, ali i poslije Austrougarskog i novog doba – naglasio je gradonačelnik Imamović.
Izložba se sastojala od četiri postavke koje se međusobo prepleću vijekovima.

Prva tema ove izložbe nam svjedoči o nekadašnjem sjaju i važnosti Gornje Tuzle kroz vijekove. Razni eksponati koji su izloženi datiraju iz Osmanskog carstva kada je Gornja Tuzla bila na vrhuncu svog uspona, Austro – Ugarske monarhije pa sve do današnjih dana i govore o ekonomskom i kulturnom razvoju Gornje Tuzle i njezinom značaju u tim vremenima. Izlagači su bili domćini Gornjotuzlaci koji su ove eksponate sačuvali u svojim domovima Mehmed Ikinić, Abdurahman Feukić, Jasna Malagić, Edin Omerdić i Sanela Jasenčić.

Svi posjetioci imaju priliku da vide mnoge eksponate koji datiraju iz Osmanskom perioda, a koji govore koliko je tada Gornja Tuzla bila značajna i koliko ekonomski razvijena. Mnogo zanimljivih i unikatnih eksponata-starina, mangale, zemljane posude, ćase, bardaci, ibrici, oruđe, oružje i vrlo zanimljiv predmet sahan ili šljem iz 1075 godine po hidžri su samo jedan djelić iz malih kućnih muzeja Gornjotuzlaka – kazao je Hariz Alajbegović, predsjednik i glavni urednik radio Inat BiH.

Druga tema sadrži fotografije koje govore o zanimljivim trenucima u životima Gornjotuzlaka. Također, uz ove, mogu se vidjeti i fotografije građevina Gornje Tuzle, Islamskih spomenika i spomenika iz Osmanskog perioda, njenih panorama i još mnogo toga što su napravili fotografi amateri iz ovog kraja.

Treća tema je bila postavka slika mlade umjetnice Amine Šehić kojoj je ovo 4. samostalna izložba pod nazivom “Miris Domovine”, a izložene su bile 33. slike rađene uljem na platni i slike rađene akrilom.

Četvrta tema je bila ručni radovi Gornjotuzlaka koji su se ovoga puta predstavili radovima u drvetu, lehvama, šivenjem Bosanskih nošnji i suvenirima. Raznoliki izbor ovih radova od pet autora Almira i Sabine Huremović, Rame Hodžić, Saliha Mehčića, Zekije Ćatibušić i Admira Kaletovića plijenili su pažnjom svih posjetitelja.

Veliki doprinos ovoj izložbi dali su KUD Gornja Tuzla, Osnovna Škola Gornja Tuzla, Udruženje penzionera i Aktiv žena, koje su se pobrinule da se svi posjetioci osjećaju ugodno i lijepo uz poznatu dobrodošlicu Gornjotuzlaka.

Ovom prilikom uručene su i zahvalnice zaslužnim firmama i pojedincima koji podržavajuj radio Inat BiH, u prvom redu Menprom Gornja Tuzla, Proing G.Tuzla, Memišević Company i trgovina Amir, Pupex G.Tuzla, Medžlis Islamske zajednice G.Tuzla, Alatnica Durmić Tuzla, Štamparija Banf Tuzla, Centar za kulturu Tuzla, Salih Šabović, Mehmed Mehčić, Sakib Ahčić Sake i Armend Zenuni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje