Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Održan radni sastanak sa predstavnicima Ambasade Švicarske u BiH, Instituta za razvoj mladih KULT i omladinskih udruženja sa područja grada Tuzla

Preuzmite sliku

Vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle. dr. Zijad Lugavić, održao je danas radni sastanak sa predstavnicima Ambasade Švicarske u BiH, Instituta za razvoj mladih KULT, omladinskih udruženja sa područja grada Tuzle i Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštite.

Povod sastanka je razmatranje aktivnosti u okviru inicijative Capacity Building Works koju u BiH implementira Insitut za razvoj mladih KULT uz finansijku podršku Vlade Švicarske. Ukupna vrijednost projekta je 60.000 KM, od čega je Grad Tuzla za ove namjene osigurao učešće u iznosu od 30.000 KM.

  • Ovom prilikom gospodin Lugavić zahvalio je Ambasadi Švicarske u BiH za pomoć u realizaciji mnogobrojnih projekata koje je u Tuzli podržala Vlada Švicarske u BiH, a posebno one koji se tiču zapošljavanja mladih: “Gradska administracija kroz svoj rad podržava veliki broj mladih i njihovih ideja, na taj način razvijamo produktivnu saradnju, temeljenu na velikom broju uspješno realizovanih projekata. Zahvaljujem se podršci Vlade Švicarske i angažmanu naših službi, zbog čega smo prepoznati kao jedinstvena lokalna samouprava u BiH, koja je prošle godine podržala 86% projekata poduzetništva mladih. Aktivno učestvujemo u kreiranju ideja mladih na osnovu kojih ćemo nastaviti krojiti i politike prema mladima”.

    Predstavnik Vlade Švicarske, direktor za saradnju Siroco Meserli izrazio je zadovoljstvo efektima postojeće saradnje sa gradskom administracijom Tuzle, na velikom broju zajedničkih projekata ali i nadu da će tako biti i u budućnosti.

    “Hvala na vremenu i prilici da govorimo o mladima. Oni su jako važni za nas. Usko sarađujemo sa velikim brojem mladih iz Tuzle, koji nas informišu o svim projektima koji se realizuju na području grada. Jako cijenimo učešće u edukativnom programu za uposlenike jer sada imate dva certificirana uposlenika za rad sa mladima. Zahvaljujem se i predstavnicima Instituta za razvoj mladih KULT, udruženja koje je veoma važno za realizaciju projekata koje podržavate kao i inicijative organizacija civilnog društva. Drago mi je čuti da organizacije u Tuzli rade sjajan posao sa mladima i itekako imaju šta za reći”- istakao je ovom prilikom gospodin Siroco Messerli.

    Sastanku su prisustvovali izvršna direktorica Instituta za razvoj mladih KULT, Šeherezada Halimić, koordinatorica inicijative CBW, Ajka Rovčanin, te predstavnici četiri tuzlanska omladinska udruženja koja su dobila sredstva u okviru ovog projekta, Udruženje “Pozorište mladih Tuzle”, UG Omladinski klub Revolt, Udruženje “Mladi Tuzle” i Udruženje mladih žena “GirlTHing”.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje