Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Očekuje se veliki priliv migranata: Tuzla je prvi veći grad na njihovoj trasi kretanja

Preuzmite sliku

Iako je u koordiniranoj akciji Ureda za strance BiH i Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona uklonjeno šatorsko naselje na platou glavne autobuske i željezničke stanice u Tuzli problem s dolaskom novih migranata nije riješen, javlja Anadolu Agency (AA).

I dok je u 11 autubusa oko 500 migranata deportovano u Migracioni centar Blažuj u Tuzlu je nedugo potom stigla prva grupa od 50-ak migranata, a danas i više od te brojke.

Mogu se zateći ispred Ureda za strance – terenski centar Tuzla gdje su čekali da popune neophodne formulare za prijavu.

‘Prešli smo granicu sa Srbijom. Želimo dalje, prema državama Evropske unije’, ističu migranti koji navode kako dolaze iz Afganistana.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović zatražio je od Policijske uprave MUP-a TK i menadžmenta autobuske i željezničke stanice u Tuzli da onemoguće eventualno postavljanje novog šatorskog naselja.

Nadležne inspekcije donijele su odluku da se više ne smije organizirano praviti i dijeliti hrana jer su to preporuke Kriznog štaba koji prati situaciju sa korona virusom.

Imamović je rekao kako je dislociranje 500 migranata iz Tuzle u Blažuj prvi korak te da će se u narednim danima preduzeti još neki, ali nije precizirao koji.

Nakon čišćenja i pranja platoa autobuske stanice ne tom lokalitetu nema dužeg zadržavanja migranata. Oni koji dolaze traže način za prebacivanje u Sarajevo ili Bihać.

U narednom periodu, prema prognozama zvaničnika, očekuje se veliki priliv migranata, a prvi veći grad na njihovoj trasi kretanja je Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,