Ponedjeljak, 29. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Obilježeno 30 godina od oslobađanja lokaliteta čime je onemogućeno intenzivnije granatiranje Tuzle

Preuzmite sliku

Danas je na platou u neposrednoj blizini Lovačkog doma na Staroj Majevici, u organizaciji Udruženja policije „Manevarac“ Tuzla, izvršeno je polaganje cvijeća na spomen ploču manevarskim jedinicama SJB Tuzla, a povodom 30 godina od oslobađanja šireg platoa Lovačkog doma na Staroj Majevici dana 11.06.1992 godine.

To je bila prilika da se evociraju uspomene na te dane i istakne kako ovi datumi i događaji moraju ostati zabilježeni da nas opominju na protekli period agresije na suverenu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Nakon prvih odbrambenih aktivnosti na Brčanskoj malti i zauzimanja odbrambenih položaja to je bila jedna od prvih oslobodilačkih akcija tadašnjih združenih već postojećih manevarskih jedinica SJB Tuzla i novoformiranih jedinica ARBiH.

Oslobođenje ovog lokaliteta bilo je od velikog značaja za Tuzlu koja se vidi „kao na dlanu“čime je onemogućeno intenzivnije granatiranje Tuzle,a ujedno je oslobođen-deblokiran putni pravac Tuzla – Čelić,kao i omogućavanje dubljih oslobodilačkih akcija prema neprijateljskim linijama.

Udruženje policije „Manevarac“ već tradicionalno godinama baštini sjećanje na ove događaje što je i prošle godine rezultiralo postavljanjem spomen ploče kako bi se okuupljali i imali gdje odati počast svim prerano poginulim
pripadnicima oružanih snaga ARBIH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,