Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obilježen Dan nezavisnosti BiH u Tuzli: Svi građani podjednako glasali na referendumu 1992. (FOTO)

Preuzmite sliku

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima, gradske vlasti, predstavnici udruženja i građani Tuzle danas su na Slanoj banji obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom istaknuto je da su na referendumu za suverenost Republike Bosne i Hercegovine bili građani svih nacionalnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Tada sam bio sekretar Skupštine opštine Tuzla i, između ostalog, bio sam zadužen za pripremu održavanja referenduma. Atmosfera je bila optimistična i građani Tuzle su nepodijeljeno glasali. Ako se pogledaju rezultati referenduma i popis stanovništva, vidi se da tuzlanski Srbi nisu bojkotovali referendum. Osim toga, nijedan Srbin iz Tuzle poslije referenduma se nije obrukao u smislu da bude išta važno u sistemu Ratka Mladića ili Radovana Karadžića, kao što nijedan Hrvat nije bio za Herceg-Bosnu. Istovremeno, osim Bošnjaka, ima dosta Srba i Hrvata koji su bili heroji odbrane Bosne i Hercegovine i grada Tuzle˝, izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Marija Jurčenko, zvana Maja, zbog svoje posvećenosti humanitarnom djelovanju jedna je od najpoznatijih ličnosti ovog grada.

Prisjećajući se referenduma prije 25 godina, Jurčenko je navela da bez obzira na srbijanske, hrvatske i ukrajinske korijene, nije imala dilemu o tome da li je Bosna i Hercegovina njena država.

˝Kako ja mogu drugačije glasati osim da BiH bude samostalna i nezavisna država? Ovdje sam rođena i odrasla i nemam rezervnu ili drugu državu. Tokom referenduma, glasala sam u školi, a jedan komšija se naginjao preko paravana da vidi za šta ću se opredijeliti. Prekinula sam ga i kazala sam mu: Ja jesam Marija, ali ti ne moraš viriti. Evo, ja ću ti pokazati da sam glasala da nam BiH bude nezavisna i samostalna država˝, ispričala je Jurčenko.

Nakon polaganja cvijeća, u Narodnom pozorištu Tuzla planirano je održavanje svečane sjednice Gradskog vijeća.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,