Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obilježen 4. april, dan kada je Tuzla donijela Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na BiH

Preuzmite sliku

U Tuzli je danas obilježen 4. april 1992. godine, datum od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle, kada je Skupština opštine Tuzla donijela Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle.

Gradonačelnik Tuzle, predsjedavajuća i vijećnici i vijećnice Gradskog vijeća Tuzla, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja grada Tuzle, predstavnici tadašnje Skupštine opštine Tuzla, odali su poštovanje i položili vijence pred spomen obilježja na Slanoj banji, svima koji su dali živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu, u narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945., odbrani od agresije 1992.-1995. godine, te civilnim žrtvama rata. Delegacija Grada Tuzle, sačinjena od predstavnika aktuelne i vlasti iz 1992. godine položila je vijenac na Spomen ploču na zgradi u kojoj je održana sjednica Skupštine opštine Tuzla 4.4.1992. godine, na ulaz u zgradu nekadašnjeg Radničkog univerziteta Tuzla.

 • Nakon odavanja poštovanja i polaganja cvijeća, u sali Narodnog pozorišta Tuzla, održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su govorili predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić i gradonačelnik, Jasmin Imamović.

 • Prisjećajući se okolnosti koje su prethodile historijskoj sjednici Skupštine opštine Tuzla, kao i samog toka sjednice, gradonačelnik Imamović je u svom obraćanju istakao: “Tuzlanski parlament je tog dana donio odluku koju, u to doba, nije mogao, niti je donio, ni jedan drugi parlament u Bosni i Hercegovini. Najviši organ tuzlanske vlasti, kazao je u pravo vrijeme prave riječi, u pravo vrijeme donio pravu odluku. Sjednicom je predsjedavao tadašnji predsjednik Skupštine opštine Tuzla, Selim Bešlagić. Sam tok sjednice bio je više nego dramatičan. Niko u sali nije bio siguran da u toku sjednice ili odmah nakon nje, neće biti uhapšen od strane vojne policije JNA, koja je u to doba, u Tuzli imala jednu od svojih najvećih kasarni. Skupština je donijela Odluku o organizovanju odbrane Tuzle i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Odluka je donesena jednoglasno. Četvrtog aprila 1992. godine, odbornici Skupštine opštine Tuzla su, kao članovi osam različitih stranaka, kao odbornici iz osam različitih nacionalnosti, obezbjedili potpuno političko jedinstvo u cilju odbrane grada Tuzle i Bosne i Hercegovine.

 • Političko jedinstvo i odlučnost Skupštine opštine Tuzla, pretvorilo se političko jedinstvo skoro svih građana i njihovu odlučnost, da po svaku cijenu odbrane Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Kolektivni strah pretvorio se u kolektivnu hrabrost. Na osnovu takvog jedinstva, stvorena je nevjerovatna disciplina svih građana, koji su se masovno odazvali pozivu za formiranje jedinica MUP-a, Teritorijalne odbrane BiH i civilne zaštite. Postignut je maksimalan stepen bezbjednosnog angažovanja svakog građanina. Čak su uspostavljena danonoćna dežurstva u svakoj zgradi i na svakom ulazu. U rekordnom vremenu formirane su jedinice branilaca Bosne i Hercegovine i Tuzle, i već krajem aprila i početkom maja, Tuzla je uspjela ovladati sobom i biti spremna da se brani i odbrani Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu”, te dodao kako “samo jedinstvo, zasnovano na principu jednakosti i zaštite ljudskih prava svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, političku, polnu i svaku drugu pripadnost, može biti uslovom očuvanja društvenih i političkih vrijednosti bosanskohercegovačkog društva.Tuzla je to potvrdila. Tuzla u miru, očiglednim pokazateljima, iz godine u godinu dokazuje da su: tolerancija, talenat i nove tehnologije, sigurna formula razvoja. Građani Tuzle su i danas svijetli primjer uspješne harmonizacije odnosa među bosanskohercegovačkim različitostima.“

  U umjetničkom dijelu svečane sjednice učestovali su Gradski vokalni ansambl „Tuzlanke“, muzički sastav „La paloma blanca“ i UKUD „Zvonko Cerić“.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,